Hlavní obsah

Pivovary i palírna kvůli epidemii koronaviru hlásí pokles odbytu

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační snímek.

Reklama

Výrazný pokles prodeje piva zaznamenaly od poloviny března po vládou nařízeném uzavření restaurací pivovary v Olomouckém kraji, které se kvůli tomu musely vyrovnat i s problémy v organizaci výroby.

Článek

Nižší odbyt za dobu pandemie nového typu koronaviru hlásí i prostějovská Palírna U Zeleného stromu. Vyplývá to z ankety ČTK.

„Vzhledem k tomu, že do sudů mířilo zhruba 60 procent našeho výstavu, tak pokles tržeb je značný. Výrobu jsme ale zvládli naplánovat a upravit tak, abychom žádné pivo vylévat nemuseli. Pivo v sudech stočené před uzavřením hospod má naštěstí dostatečnou trvanlivost,“ řekl ČTK ředitel přerovského Pivovaru Zubr Tomáš Pluháček.

Pivovar Zubr dočasně přerušil provoz linky na stáčení piva do sudů. „Pivo, které bylo v provozech, jsme stáčeli do plechovek a lahví. Oproti stejnému období loňského roku se sice zvýšil prodej lahví a plechovek, ale zdaleka to nenahradilo výpadek sudového piva,“ podotkl Pluháček.

Ředitel Palírny U Zeleného stromu Pavel Kadlec ČTK řekl, že i tuzemské likérky čekají těžké časy. „Jsme svázaní s gastrosegmentem. Podle nejčernějších scénářů skončí až čtvrtina podniků,“ uvedl Kadlec. Prostějovská likérka po uzavření restaurací eviduje značný pokles objednávek. „Už teď vidíme, že velkoobchody mají obrovské propady prodejů, často až o 80 procent, protože od nich nemá kdo do restaurací a hospod nakupovat. A to vše se promítá i k nám, například právě prodej do velkoobchodů nám klesl o 30 až 40 procent,“ upozornil.

Uzavření hospod pocítil na tržbách také Pivovar Litovel, který značnou část produkce stáčí do sudů. „Uzavření hospod mimo jiné znamenalo i to, že by si letos naši štamgasti nemohli vychutnat naše jarní pivní speciály, které jsou standardně k dostání pouze na čepu,“ podotkl ředitel Pivovar Litovel Lumír Hyneček. Pracovníci litovelského pivovaru proto várky jarních speciálů ručně stočili do pětilitrových soudků. „Tyto limitované edice piva se setkaly s mimořádně pozitivním ohlasem,“ řekl Hyneček.

Pivovary a restaurace podle Pluháčka patří ke koronavirovou krizí nejvíce postižené části ekonomiky. „Z jejích následků se celý trh bude vzpamatovávat dlouhou dobu. Doufáme, že většina našich provozoven krizi přečká, ale samozřejmě vše bude záležet na tom, jak bude dále pokračovat rozvolňování opatření a návrat k normálnímu životu,“ dodal.

Reklama

Doporučované