Hlavní obsah

Bouře lámala stromy. Silný liják vyplavil i kemp. Nejhorší situace byla na Zlínsku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Silný déšť zasáhl Zlínsko (video: ČTK).Video: Lukáš Marek, ČTK

 

Reklama

Polámané stromy, vytopené sklepy a domy. Česko zasáhly přívalové deště. Bouřky byly až do pozdního večera.

Článek

Zlínsko v sobotu v podvečer zasáhla silná bouřka s přívalovým deštěm a místy i kroupami. U Luhačovic dešťová voda zaplavila kemp, hasiči likvidovali spadlé stromy a čerpali vodu ze sklepů.

„Byla tady velká průtrž mračen s kroupami," uvedl mluvčí hasičů Pavel Řezníček. Hasiči zasahovali například v kempu v Pozlovicích u Luhačovic. „Byl tam vytopený kemp plný lidí," řekl Řezníček.

Kemp v Pozlovicích je podle Řezníčka vybudován v mírném kopci a voda se jím po přívalovém dešti prohnala. „Jednotky se tam snažily o to, aby zbývající voda rychle odtekla pryč. Pomáhaly také lidem, kteří se balili a chystali se odjet," dodal Řezníček.

Na kruhový objezd nedaleko pozlovického kempu se po vydatném dešti sesunulo kamení z lesa. „Těžká technika to naložila. Dopravu jsme řídili kyvadlově," řekl Řezníček. Po deváté hodině Řezníček oznámil, že situace se už zklidnila a jednotky se vrátily na základnu.

Ničivá bouřka na Zlínsku

Podle meteorologů se na Zlínsku v podvečer vytvořila silná bouřka s intenzivními srážkami. „Stanice Horní Lhota zaznamenala přes 50 milimetrů srážek za poslední hodinu. V bouřce se taktéž vyskytly silnější nárazy větru a lokálně i kroupy," stojí ve zprávě, kterou meteorologové vydali před 19:00.

Bouřka na Zlínsku postupně slábla a přesunula se k východu až severovýchodu. „Nelze ale vyloučit tvorbu nových bouřkových jader, pravděpodobně ale už slabší intenzity," upozornili meteorologové.

Silný vítr a polámané stromy

Bouře v sobotu odpoledne řádila i v Olomouckém kraji, kde hasiči vyjížděli k dvěma desítkám událostí. „Drtivá většina výjezdů se odehrála na Šumpersku. Jednotky hasičů vyjížděly k popadaným stromům, čerpaly vodu ze sklepů nebo pomáhaly se zakrýváním střech, které jsou teď rekonstruovány," řekl mluvčí hasičů Zdeněk Hošák, podle kterého nikdo nebyl zraněn.

Zasažen byl i Pardubický kraj, kde bouře lámala stromy a zatopila garáž a dva domy. U Tatenic na Orlickoústecku strom spadl na auto a zablokoval silnici. Jiné významnější škody hasiči hlášené neměli.

Nejvíce byly bouří zasaženy Chrudimsko, Orlickoústecko a část Svitavska. Voda zatopila garáž v Brandýse nad Orlicí, vodu hasiči čerpali ze sklepa domu v Horním Bradle na Chrudimsku. Vodu odsávali i ze suterénu domu v Uhersku na Pardubicku. Stromy popadaly například ve Vysokém Mýtě, Rozhraní, Tisové, Nabočanech. Při dešti ve Vysokém Mýtě podle údajů podniku Povodí Labe spadlo kolem 18:00 celkem 34 litrů vody na metr čtvereční.

Bouřky do pozdního večera

Meteorologové vydali varování před bouřkami pro celé Čechy s platností do sobotní 23. hodiny, na Moravě platí výstraha do půlnoci. Bouřky mají být ojediněle silné, zejména s přívalovými srážkami s úhrny 30 až 40 litrů na metr čtvereční, v menší míře s kroupami a nárazy větru.

Končí tropy, bude chladněji

V následujících týdnech se zkazí počasí. Má být víc chladno a deštivo. Oproti průměru má být počasí na konci července a v první polovině srpna deštivější a mírně chladnější. Vyplývá to ze čtyřtýdenního výhledu počasí, který zveřejnil Český hydrometeorologický ústav.

Video z nedávných silných dešťů, v Radotíně a Řeporyjích, kde přetekly hráze rybníků:

V Radotíně způsobily silné deště i zatopení sklepů.Video: Jaroslav Gavenda

V příštím týdnu meteorologové očekávají přes den teplotní maxima kolem 22 stupňů Celsia. První srpnový týden bude v následujícím období nejteplejší, teploty by se měly pohybovat okolo 26 stupňů. V noci by mělo být po celé období kolem 12 stupňů.

Dlouhodobá průměrná teplota pro období následujících čtyř týdnů je 18,7 stupně Celsia. Nejtepleji bylo předloni, kdy průměr činil 21,5 stupně Celsia. Nejnižší průměr za posledních víc než 60 let meteorologové naměřili v roce 1987, bylo to 14,7 stupně.

Počasí bude v následujícím měsící chladnější a deštivější.Video: Lukáš Marek

Reklama

Doporučované