Hlavní obsah

Plasty jsou i v soli, kterou používáme v kuchyni, ukázala studie

Plasty, které znečišťují oceány, se lidem vrací na talíř v podobě mořské soli.Video: Jakub Říha

 

Reklama

Mořská sůl po celém světě je podle vědců kontaminovaná malými částečkami plastů.

Článek

Plasty, které znečišťují moře, si najdou cestu i do soli používané při vaření nebo dochucování jídel. Ukázala to studie vědců citovaná britským deníkem The Guardian. Miniaturní částečky plastů objevili v mořské soli ve Spojených státech, v Británii, Francii, Španělsku nebo Číně.

Výzkum vedla profesorka Sherri Masonová ze State University of New York ve Fredonii. Spolupracovala na něm i univerzita v Minnesotě. Vědci zkoumali 12 různých druhů soli, včetně deseti mořských solí, které koupili v amerických obchodech s potravinami po celém světě.

„Nejen, že plasty používáme každý den, ale jsou všude v našem životním prostředí,” uvedla pro The Guardian Masonová. „Jsou ve vzduchu, ve vodě, v potravě, kterou získáváme z moře, v pivu, které pijeme, i v soli, kterou používáme. Plasty jsou zkrátka všude.”

Většina mikroplastů, které mořskou sůl znečišťují, pochází z mikrovláken nebo plastů na jedno použití. To jsou například PET lahve nebo jiné takové obaly. Podle odhadů OSN se do světových oceánů každý rok dostane přes 8 milionů tun plastů.

Tento týden The Guardian zveřejnil závěry podobné studie, která ukázala, že mikroplasty znečišťují dokonce i kohoutkovou vodu. Nejvíc takto kontaminované vody je podle deníku ve Spojených státech.

O konkrétním dopadu na zdraví zatím vědci příliš informací nemají. Je pro ně totiž obtížné najít takový vzorek lidí, kteří plastům nebyli vystaveni.

Reklama

Související témata:

Doporučované