Hlavní obsah

Studentům UK vadí Agrofert jako sponzor plesu. Splňuje kritéria, reaguje rektor Zima

Foto: Profimedia.cz

Agrofert se v letošním roce zařadil mezi hlavní sponzory plesu.

Reklama

aktualizováno •

Podle Zimy platí na firmu Agrofert stejná pravidla sponzorství, jako na všechny ostatní partnery Reprezentačního plesu školy.

Článek

Rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima zareagoval na otevřený dopis studentů, kteří nesouhlasili s tím, aby letošní ročník Reprezentačního plesu sponzoroval holding Agrofert.

Zima v partnerství s Agrofertem podle svého vyjádření problém nevidí: „Agrofert je jedním z mnoha partnerů a sponzorů plesu UK od roku 2015 a platí pro něj naprosto stejná pravidla spolupráce, jako pro všechny ostatní.“

Studentům Zima poděkoval za jejich zájem o kredibilitu a dobré jméno univerzity. Podpora akcí Univerzity Karlovy ale podle něj podléhá ve všech případech smlouvám s jasně danými kritérii.

„Ples univerzity má mnoho partnerů z řad velkých i malých společností. V případě podpory plesu UK se jedná výhradně o zveřejnění log či reklamních vizuálů partnerů v rámci akce a její propagace a poskytnutí vstupenek na ples,“ vysvětlil Zima.

Zima na Televizi Seznam

Rektor UK Tomáš Zima bude hostem Večerních zpráv na Televizi Seznam ve čtvrtek v 19:15.

Proti partnerství s holdingem Agrofert se ohradili zástupci Akademického senátu 2. lékařské fakulty a členové tamních studentských spolků. Těm rektor svoje vyjádření zaslal e-mailem.

„Pan Zima naše otázky v dopise sice zodpověděl, ale čekali jsme spíš jeho reakci na morální aspekt celé věci. Rádi bychom se ho na to proto zeptali znovu – ideálně prostřednictvím fakultních zástupců v Akademickém senátu Univerzity Karlovy, setkání proběhne tento pátek,“ odpověděl jeden z iniciátorů dopisu, Adam Láznička.

O tom, že univerzita s holdigem Agrofert spolupracuje už čtvrtým rokem, autoři dopisu nevěděli. „Nevšimli jsme si toho, ale kdybychom na to přišli dřív, dopis bychom poslali také. Situace kolem osoby Andreje Babiše i jeho firem se navíc v posledním roce přiostřila. I kvůli tomu letos toto zjištění vyvolalo u studentů větší vlnu nevole,“ dodal Láznička.

Bojkot akce však podle něj zatím není na pořadu dne: „Nyní máme v plánu doptat se pana rektora, jak vidí pobírání peněz od Agrofertu z morálního hlediska a jak bude partnerství s firmou pokračovat v příštích letech. O dalším postupu jsme zatím nepřemýšleli, věříme, že to vyřešíme v dobrém.“

Spolu s místopředsedou Akademického senátu 2. lékařské fakulty se pod dopis podepsali i předseda spolku Motolák Tomáš Jelínek, prezident místního sdružení mezinárodní asociace lékařských studentů IFMSA Stanislav Štrba a člen Asociace studentů fyzioterapie Martin Jirásek.

Partnerství s holdigem kritizovali kvůli jeho vazbám na premiéra Babiše. „Andrej Babiš je usvědčený spolupracovník StB, majitel mediálního impéria, jehož prostřednictvím ovlivňuje denní tisk, a trestně stíhaná osoba. Mimo to je holding Agrofert v současné době vyšetřován Evropskou komisí pro podezření ze střetu zájmů premiéra Babiše v souvislosti s evropskými dotacemi,“ vyjmenovali zástupci studentů důvody, proč se sponzorstvím nesouhlasí.

Každoroční Reprezentační ples UK se má konat 25. ledna 2019 v Paláci Žofín v Praze. Společně s Agrofertem akci letos sponzorují třeba Skupina ČEZ, J&T Banka nebo Česká spořitelna.

Reklama

Doporučované