Hlavní obsah

Plíce planety jsou stále v plamenech. Brazilská vláda čelí kvůli rekordnímu množství požárů mezinárodnímu tlaku

Satelitní snímky požáru pořízené vesmírnou stanicí NASA.Video: Klára Galová, AP, Reuters

 

Reklama

Amazonský prales nadále sužují ničivé požáry. Brazilská vláda kvůli tomu čelí mezinárodnímu tlaku. Francouzský prezident Emmanuel Macron označil požáry za mezinárodní krizi a studentské hnutí Fridays For Future chystá demonstrace před brazilskými ambasádami po celém světě.

Článek

V největším deštném pralese na světě letos vypukl rekordní počet požárů. Brazilská kosmická agentura jich v letošním roce zaznamenala o 84 procent více než loni. Podle americké vládní agentury NASA v Amazonii od počátku roku vzniklo již 72 tisíc požárů, což je nejvyšší číslo od začátku měření v roce 2013.

„Náš dům hoří. Doslova. Amazonie, plíce naší planety, které produkují 20 procent našeho kyslíku, hoří. Je to mezinárodní krize. Členové G7, uvidíme se za dva dny, abychom o tom naléhavě hovořili," uvedl na Twitteru francouzský prezident Emmanuel Macron.

Brazilský prezident Jair Bolsonaro Macrona obvinil z toho, že se z „vnitřní záležitosti Brazílie a dalších amazonských zemí” snaží vytěžit osobní politické body. Obavy vyjádřil i generální tajemník OSN António Guterres. „Uprostřed klimatické krize si nemůžeme dovolit další škody na hlavním zdroji kyslíku a biodiversity," uvedl šéf OSN.

Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) zveřejnil tento týden data, podle nichž jen od minulého čtvrtka odhalily satelitní snímky 9507 nových lesních požárů, zejména v amazonském pralese. Federální prokuratura se rozhodla nárůst řádně prošetřit. Podle INPE za větší počet požárů nemůže jen sucho či klimatické změny, přispívá k nim i nelegální kácení a vypalování lesa za účelem získání zemědělské půdy.

Mezinárodní krizi, jak o požáru „zelených plic planety” mluví francouzský prezident Macron, hodlají političtí zástupci řešit i na víkendovém summitu skupiny G7 ve Francii. Hnutí Fridays For Future (Pátky pro budoucnost) kvůli požárům chystá demonstrace před ambasádami Brazílie po celém světě.

Na aktuální situaci v Amazonii se můžete podívat zde:

Prezident Bolsonaro obvinil podle tamních médií ze zapalování pralesa nevládní organizace. V pátek se však proti médiím ohradil s tím, že jeho slova překroutila. „Obvinil jsem nevládní organizace přímo? Jenom jsem řekl, že je podezírám,“ citovala prezidentova slova agentura AFP. Ochránci přírody zase tvrdí, že k požárům přispěla Bolsonarova vláda. Ve čtvrtek však prezident připustil možnost, že se farmáři zapojili do zapalování ohňů v oblasti pralesa.

Současný brazilský prezident je kritizován za to, že před ochranou přírody upřednostňuje ekonomické zájmy. Amazonský prales tak podle vědců začal s jeho nástupem mizet podstatně rychleji než doposud. Bolsonaro se mimo jiné chystá legalizovat těžbu nerostů v domorodých rezervacích v Amazonii.

Kvůli neekologické politice Bolsonarovy vlády tento měsíc oznámilo Německo, že v amazonské oblasti omezí financování ekologických projektů. Bolsonaro pak přes novináře vzkázal německé kancléřce Angele Merkelové, ať si své peníze nechá a použije je na zalesňování své země. Po Německu oznámilo zastavení financování nových projektů v Amazonii i Norsko, které už loni objem peněz omezilo.

V pátek ale brazilský prezident přiznal, že jeho vláda postrádá potřebné zdroje na to, aby s rekordním počtem požárů bojovala.

Do Bolívie dorazilo největší hasičské letadlo na světě

Na území Brazílie leží zhruba šedesát procent amazonského pralesa. V Peru se nachází třináct procent jeho celkové rozlohy, v Kolumbii deset procent, menší části jsou též ve Venezuele, Ekvádoru, Bolívii, Guyaně, Surinamu a Francouzské Guyaně.

Požáry nyní sužují i část pralesa v Bolívii, konkrétně mezi městy Puerto Suárez a Puerto Busch, která se nachází na západní hranici s Brazílií. Oheň tam již podle údajů úřadů zničil 450 tisíc hektarů půdy.

Bolivijská vláda kvůli tomu zažádala o největší hasičské letadlo na světě Supertanker 747. To je schopné převážet až 115 tisíc litrů vody, což se rovná objemu 100 obvyklých leteckých tankerů. Země též požádala o pomoc sousední Paraguay a Brazílii.

Kvůli požárům ve státech Amazonas a Rondonia se v pondělí na hodinu zahalilo během dne do tmy město Sao Paulo, když tam silný vítr a studená fronta zanesly dým z lesních požárů. Od nich je přitom město vzdáleno přes 2700 kilometrů.

Rozsáhlé požáry amazonského pralesa ohrožují nejen místní biodiverzitu, ale i domorodé kmeny, které v pralesích žijí. Kmen Mura čítající asi patnáct tisíc členů nadále prohlašuje, že bude své původní území chránit před hrozbami farmářů, kácení deštných pralesů i před stávajícím požárem.

„Je to zkáza. Naším cílem je ochránit naše území, přírodu, stromy a zvířata. Za tenhle prales budu bojovat do poslední kapky krve,” řekl agentuře Reuters vůdce kmenu Raimundo Mura.

Reklama

Doporučované