Hlavní obsah

Plzeň otevřela zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka. Má přes pět kilometrů

Foto: Getty Images

Ilustrační foto.

Reklama

K nadcházejícímu 130. výročí narození loutkáře Josefa Skupy otevřela dnes Plzeň zážitkový okruh v okolí boleveckých rybníků. Průvodci po stezce v rekreační oblasti jsou dřevěné sochy Spejbla a Hurvínka, hlídají deset stanovišť.

Článek

Děti i dospělí tam plní pohybová zadání a získají rady, jak je správně vykonávat. Město chce projektem vést mladé ke sportu; jsou tu krásná sochařská díla a na stanovištích zazní dialogy Spejbla a Hurvínka, které se dají načíst QR kódem, řekl ČTK náměstek primátora Roman Zarzycký (ANO). Infotabule představují historii a přírodní zajímavosti míst.

„Je to první počin města k výročí narození Josefa Skupy (narodil se v lednu 1892), jímž naše akce zahajujeme. Děkujeme zejména Divadlu Spejbla a Hurvínka, paní Kirschnerové (Denise, spoluvlastnice ochranné známky a ředitelka divadla), která udělila autorský souhlas, aby tohle vzniklo. Moc si toho vážím a věřím, že to bude další z plzeňských atraktivit,“ uvedl náměstek.

Zážitkový okruh Spejbla a Hurvínka je volně přístupný a má 5,3 kilometru. Start je na hrázi Šídlovského rybníka. Pokračuje rezervací Kamenný rybník ke Kolomazné peci, ke smírčímu kříži, k pískovcové skále Pupek a rybníčku v Arboretu Sofronka. Z něj vede přes novou lávku nad tratí a silnicí k Třemošenskému rybníku a k rybníku Nováček u sídliště Košutka.

Okruh za 750 000 Kč nechal postavit magistrátní odbor sportu.

„Trasa je jedinečná, občas se někde v ČR objeví socha. Samozřejmě Spejbl s Hurvínkem jsou Plzeňáci, takže tato vaše iniciativa je pro nás nesmírně příjemná,“ řekl Martin Klásek, v pořadí třetí interpret obou loutek. Spolu se čtvrtým interpretem Ondřejem Lážnovským sepsali a nahráli ve svém studiu na všechna stanoviště veršované dialogy světoznámých loutek.

„Jsme rádi, že to bude sloužit dětem, ale i nám všem. Všichni, i senioři, máme svůj život neodmyslitelně spojený se Spejblem a Hurvínkem,“ řekla starostka prvního městského obvodu Helena Řežábová (ODS). „Než tady byli, tak tu bylo nevábné rumiště. Plzeňanům už toho moc nechybí, ale máme určitý dluh k veřejnému prostranství,“ uvedl Roman Jurečko, šéf představenstva Plzeňská teplárenské, která financovala úvodní sochu.

Podle Richarda Havelky, vedoucího městského úseku lesů, zeleně a vod, pomůže stezka rozvoji kultivovaného turistického ruchu. „Už před 20 lety, kdy se dělala celá koncepce rybniční soustavy, se předpokládalo, že bude stezka kolem boleveckých rybníků,“ uvedl.

Reklama

Doporučované