Hlavní obsah

Nová rozhledna u Horní Plané nabízí výhled na šumavské vrcholky

Foto: Seznam Zprávy

Ilustrační foto.

Reklama

Nad Horní Planou na Českokrumlovsku stojí nová rozhledna, z níž mohou lidé vidět šumavské vrcholy, jako třeba Plechý nebo Smrčina.

Článek

Náklady na vybudování 36 metrů vysoké stavby činily více než 11 milionů korun. Rozhledna tvarem připomíná karafu, což má poukazovat na legendu, že v místě byl kdysi nalezen pramen zázračné vody. Novinářům to dnes řekl hornoplánský starosta Jiří Hůlka.

Rozhledna stojí v lesoparku Adalberta Stiftera. Nedaleko ní se v minulosti nacházela jiná podobná atrakce. „Kdysi zde bývalo vyhlídkové místo s názvem paraplíčko. Byl to takový kulatý zastřešený prostor s kruhovou lavičkou. Často tam chodili lidé zřejmě po mši, protože zde se také konaly bohoslužby v nedalekém kostele. A lidé se pak odtud mohli rozhlížet do kraje,“ uvedl Hůlka.

Náklady na výstavbu dnes slavnostně otevřené rozhledny pokryla téměř z poloviny dotace z ministerstva pro místní rozvoj. Hůlka uvedl, že Horní Planá na projektu pracovala více než deset let. Komplikované byly mimo jiné administrativní náležitosti, jako například stavební povolení. „Pokud projekty trvají takovou dobu, tak je nejdůležitější neztratit hlavu a nervy a zachovat trpělivost,“ uvedl Hůlka.

Horní Planá je nejvýše položeným městem Jihočeského kraje. Nachází se přibližně 800 metrů nad mořem. Hůlka uvedl, že rozhledna by se mohla stát vyhledávaným místem. „Je z ní překrásný výhled na Lipno, takzvané srdce Vltavy, Boletice, Plechý, Novohradské hory či Alpy. Věřím, že se stane významným turistickým bodem a atraktivní nabídkou nejen pro turisty, ale i pro místní obyvatele,“ uvedl starosta.

Reklama

Doporučované