Hlavní obsah

Plzeňské DEPO2015 na dva večery rozzáří festival světla Blik Blik mini

Foto: Getty Images

„Ilustrační foto.“

Reklama

Na dva večery - 16. a 17. listopadu - rozzáří areál plzeňského DEPO2015 festival světla Blik Blik mini. Tradiční březnovou akci, na kterou chodilo 30 000 až 50 000 lidí, loni i letos překazila pandemie koronaviru.

Článek

Pořadatelé na léto připravili jako částečnou náhradu interaktivní výstavu Tajuplný les, kterou vidělo přes 20 000 lidí. Nyní uspořádají i mini festival světla, který nabídne na devadesátiminutové trase areálem depa osm světelných či digitálních instalací. Poprvé v Plzni se představí 3D videomapping. Některé světelné instalace se věnují výročí spojeným se státním svátkem 17. listopadu, a to odkazy na roky 1939 a 1989, řekl dnes novinářům ředitel DEPO2015 Jiří Suchánek.

„Chceme společně dokázat, že kultura je bezpečná a že je stále důležitou součástí života,“ řekl. Po oba dny budou světelné instalace přístupné od 18:00 do 24:00. Letos poprvé bude festival plně zpoplatněný. Pořadatelé tak chtějí regulovat počet návštěvníků. Denní kapacitu spočetli na 3000 lidí - tolik se jich za šest hodin stihne vystřídat u 3D videomapingu v autobusové hale. Do areálu se budou pouštět po 15 minutách skupiny maximálně po 150 lidech. Suchánek doufá, že do depa si najde za oba dva dny cestu alespoň 4000 až 5000 nejvěrnějších fanoušků festivalu Blik Blik. Dospělí zaplatí 150 korun, děti 50 korun. Při laserové prolézačce se mohou lidé vžít do role zlodějů a mezi laserovými paprsky se proplést pro zlatou sochu opice, 3D videomapping podle Suchánka nabídne emotivní a vizuálně zajímavou podívanou, na důležitost vody poukáže rozblikaná a ozvučená socha výtvarníka Benedikta Tolara I Vana Be sestavená z koupelnových van.

Vážnější část festivalu se bude věnovat 17. listopadu. Státní svátek se odrazí například v zastavení RadbuZÁŘ, což jsou barevné reflexe na hladině řeky Radbuzy. Hlavní instalací bude projekt Květy svobody 39, který připomene uzavírání vysokých škol, zatýkání, mučení a věznění studentů při nástupu nacismu v roce 1939. Autorka Veronika Richterová, která se věnuje práci s recyklovanými materiály, ve spolupráci s kolektivem z depa vytvoří z plastových lahví či igelitových sáčků svítící květy - 1200 červených rozsvícených květů připomene 1200 zatčených studentů, devět větších květů pak znázorní popravené studenty a 35 květů studenty odvlečené a umučené v koncentračním táboře Sachsenhausen, popsal programový ředitel DEPO2015 Jan Štěpán. „Chtěli jsme připomenout, že 17. listopad je jediný mezinárodní den, který pochází z Česka. Připomíná se jako Mezinárodní den studentstva a také jako náš státní svátek Den boje za svobodu a demokracii. Chceme připomenout, že naše svoboda není zadarmo, že pro ni umírali lidé,“ dodal.

Na příští rok chystají pořadatelé na konec března plnohodnotný festival Blik Blik. „Hlavní roli bude hrát katedrála svatého Bartoloměje, kterou pojednáme zevnitř tak, jak ji ještě nikdo neviděl,“ řekl o plánech na příští rok Suchánek.

Reklama

Doporučované