Hlavní obsah

Plzeňský hejtman se dostal do rozporu se zákonem, nepřiznal včas svůj majetek

Foto: Seznam.cz, Seznam Zprávy

Plzeňský hejtman Josef Bernard odevzal své majetkové přiznání, až když ho na to upozornil Seznam.

Reklama

Do 30. června měl plzeňský hejtman Josef Bernard odevzdat své majetkové přiznání. Udělal to, až když ho na to Seznam upozornil. Loni přitom získal pozemky.

Článek

Hejtman Plzeňského kraje Josef Bernard se dostal do rozporu se zákonem o střetu zájmů. Do nového registru neodevzdal do zákonného termínu své majetkové přiznání za loňský rok.

Ministerstvo spravedlnosti, pod něhož registr spadá, ve středu potvrdilo, že hejtmanova oznámení neobdrželi.

„Evidujeme u pana hejtmana Josefa Bernarda pouze vstupní oznámení. Nikoli tedy takzvané průběžné oznámení o příjmech a jiných majetkových výhodách nabytých v průběhu výkonu funkce v roce 2017,“ uvedla Alžběta Šírková z tiskového oddělení.

Za toto pochybení by nyní mohl hejtman dostat pokutu. Ta může být až do výše 50 tisíc korun.

A to přesto, že Bernard dodatečně ve čtvrtek své přiznání odevzdal. Udělal to právě poté, co ho Seznam na tuto nesrovnalost upozornil.

Bernard Seznamu řekl, že loni neměl žádný příjem. Nevěděl, že i v takovém případě musí majetkové přiznání odevzdat.

Prohlásil také, že je připraven uhradit i případnou pokutu „Zaplatím, co je potřeba,“ dodal.

Rozhovor s hejtmanem Plzeňského kraje Josefem Bernardem: 

Video: Adam Junek

V registru bylo do tohoto čtvrtka pouze Bernardovo přiznání z loňského roku. V něm uvedl, v jakých firmách byl, kolik peněz měl na bankovních účtech nebo že splácí hypotéku.

Přiznání za celý rok 2017 měl Bernard podat do 30. června. Podle katastru nemovistí loni získal pozemky o rozloze více než osm tisíc metrů čtverečních v Lešišově a Nebílovském Borku.

Bernard pro Seznam upřesnil, že pozemky v Lešišově získal jako dědictví. Další v Nebílovském Borku pak koupil s manželkou. Doplnil ale že tuto zahradu získal až letos v lednu, tak ji podle svých slov uvádět do 30. června nemusel.

Ministerstvo spravedlnosti uvedlo, že v druhé polovině srpna bude městským úřadům oznamovat případy těch politiků, kteří své přiznání neodevzdali. Tyto úřady pak budou řešit, zda za pochybení udělí pokuty.

„Správní orgány mohou dotyčným veřejným funkcionářům uložit pokutu až do výše 50 tisíc korun,“ dodala Šírková.

Reklama

Doporučované