Hlavní obsah

Plzeňský kraj vyvěsí v úterý ukrajinskou vlajku ke 30. výročí nezávislosti

Ilustrační foto.

Reklama

Plzeňský kraj vyvěsí v úterý na svou budovu ukrajinskou vlajku. Připomene tak 30. výročí vyhlášení nezávislosti Ukrajiny 24. srpna 1991.

Článek

„Vyvěšení vlajky dnes schválili radní kraje,“ řekla mluvčí hejtmanství Eva Mertlová.

„Členové Rady Plzeňského kraje se rozhodli vyjádřit sounáležitost a podporu občanům Ukrajiny a ukrajinské národnostní menšině v ČR,“ uvedla. Kraj podle ní oslovilo sdružení Ukrajinská iniciativa v České republice, zda by byla možnost symbolicky podpořit nezávislost Ukrajiny, například vyvěšením ukrajinské vlajky na budově právě v den výročí nezávislosti. „Ukrajina si zaslouží naši podporu a sounáležitost,“ napsal na Twitteru náměstek hejtmanky Marek Ženíšek.

Ukrajina, jak je známá ze současných map, se konstituovala jako samostatný stát až ve 20. století. Za první světové války i po jejím skončení byla oblast obývaná ukrajinským obyvatelstvem rozdělená mezi několik státních celků. Po krátkém a neúspěšném pokusu o několik vlastních ukrajinských států v období první světové války se Ukrajina stala Ukrajinskou sovětskou republikou, která existovala už před vznikem Sovětského svazu a poté téměř sedm desetiletí v jeho rámci.

V souvislosti s rozpadem SSSR vyhlásila Ukrajina před 30 lety (24. srpna 1991) skutečnou nezávislost, kterou koncem toho roku stvrdilo referendum. Klid v zemi ale nenastal. Po roce 1991 Ukrajinu nejprve rozbouřila takzvaná oranžová revoluce. Dramatické události vyvolalo druhé kolo prezidentských voleb v listopadu 2004. Následovaly další politické krize. V březnu 2014 Rusko pod záminkou ochrany svých občanů anektovalo do té doby ukrajinský Krym a v dubnu na východě Ukrajiny vypukla válka mezi tamními proruskými separatisty údajně podporovanými Moskvou a ukrajinskou armádou.

Plzeňský kraj letos v březnu po dvanáctileté pauze vyvěsil na své budově také tibetskou vlajku jako připomínku protičínského povstání Tibeťanů v roce 1959 v reakci na předchozí čínskou anexi.

Reklama

Související témata:

Doporučované