Hlavní obsah

Podpatek místo bajonetu. Ukrajinské vojačky mají pochodovat na šteklech

Foto: AFP PHOTO /Ukrainian Defence ministry press-service, Profimedia.cz

Ukrajinské vojačky během tréninku na srpnovou přehlídku.

Reklama

Ukrajinu příští měsíc čekají oslavy Dne nezávislosti a přípravy se již daly do pohybu. Plán tamního ministerstva obrany, aby vojačky během přehlídky pochodovaly v podpatcích, se ale s úspěchem příliš nesetkal.

Článek

Na úterý 24. srpna připadá Den nezávislosti Ukrajiny a země letos oslaví už 30 let svého osamostatnění. U této příležitosti tamní úřady plánují mimo jiné uspořádat i vojenskou přehlídku, ta je však zatím obklopena spíše kritikou a nepochopením.

Podle fotek, které zveřejnilo ukrajinské ministerstvo obrany, totiž vojačky budou pochodovat v podpatcích.

„Je těžké si představit pitomější a škodlivější nápad,“ nechala se v reakci na fotografie slyšet ukrajinská politička Inna Sovsunová za stranu Hlas. Podle té může ženám hrozit zranění v podobě poškození vazů nebo holení. „A kvůli čemu? Přivést k životu něčí stereotyp o jediné roli ženy jakožto krásné panenky?“

Volba obuvi vyvolala vlnu kritiky jak na sociálních sítích, tak i přímo v parlamentu. Skupina zákonodárkyň, ke kterým se připojili i někteří mužští zástupci, s sebou do budovy totiž přinesla nejméně dva páry lodiček a vyzvala ukrajinského ministra obrany, aby se v nich i on zúčastnil vojenské přehlídky.

Podle političek je „podpatkové rozhodnutí“ projevem sexismu a dochází jím také k sexualizaci vojaček. Podle tvrzení ministerstva jsou ale dané boty součástí předepsané uniformy, kterou budou mít ženy při přehlídce na sobě.

„Je to o něco těžší než v armádních botách, ale snažíme se,“ cituje agentura AFP ukrajinskou kadetku Ivannu Medvidovou, jejíž slova ve čtvrtek zveřejnil informační server ministerstva obrany ArmiaInform. V ten den zároveň proběhl první trénink na blížící se oslavy.

Podle místopředsedkyně parlamentu Oleny Kondratiukové by se odpovědné úřady měly veřejně omluvit za ponižování vojaček a zdůraznila také důležitost žen v ukrajinské armádě. V ozbrojených silách země aktuálně slouží přes 31 tisíc žen, z toho více než 4000 z nich dosáhlo na hodnost důstojnic.

Reklama

Doporučované