Hlavní obsah

Po dvou týdnech další hrozba. Hurikán Jóta dosáhl pobřeží Nikaraguy

Foto: Profimedia.cz

Škoda, kterou hurikán napáchal ve městě Cartagena v Kolumbii.

Reklama

Hurikán Jóta se v pondělí večer tamního času přesunul nad severovýchod Nikaraguy. Následně mírně zeslábl, a dosahuje tak čtvrtého, tedy druhého nejvyšší stupně.

Článek

Pátého stupně hurikán dosáhl přibližně v 19:00 v pondělí, tedy v úterý ve dvě hodiny ráno podle středoevropského času. Střed bouře se v uvedený čas nacházel u osady Haulover, informoval na tiskové konferenci Marcio Baca, ředitel meteorologického institutu Ineter.

Na americký kontinent hurikán udeřil zhruba v oblasti přístavu Bilwi, který leží asi 375 kilometrů severovýchodně od nikaragujského hlavního města Managuy. Právě zde potom z pátého stupně zeslábl na čtvrtý.

Hurikán v 7:00 našeho času podle amerického Národního střediska pro hurikány doprovázel vítr o rychlosti 130 kilometrů za hodinu. Bouře přinesla silný déšť a vysoké vlny na moři. Podle agentury AP může Jóta způsobit rozsáhlé záplavy a sesuvy půdy v místech, která před dvěma týdny zpustošil silný hurikán Éta.

V pobřežních oblastech na severovýchodě Nikaraguy nařídily úřady už o víkendu evakuaci. V provizorních centrech je asi 40 000 lidí. Dalších 80 000 lidí se do bezpečí mimo oblast, kterou hurikán zasáhne, muselo uchýlit v sousedním Hondurasu. Nikaragujská viceprezidentka Rosaria Murillová, která je zároveň také první dámou, informovala, že vláda již učinila vše potřebné pro ochranu lidských životů.

„Bylo to jako kulky,“ cituje britský list The Guardian Adána Artolu Schultze, podnikatele v Bilwi. Ten tímto způsobem popsal zvuk kovových konstrukcí při setkání s hurikánem. Ze dveří svého domu sledoval vodu proudící ulicemi, ale i ničivou sílu větru, která si se střechami domů hrála jako s papírem.

Očekává se, že při cestě do vnitrozemí, která povede zhruba podél hranice Nikaraguy a Hondurasu, bude Jóta dál rychle ztrácet na síle. Zanechá však za sebou až 76 centimetrů srážek.

Jóta je druhým hurikánem, který Střední Ameriku postihl během dvou týdnů. Oblast se ještě nevzpamatovala z následků hurikánu Éta, který zpustošil značné území v regionu a vyžádal si nejméně 150 obětí.

Jóta je rekordní třicátou pojmenovanou bouří letošní atlantické hurikánové sezony a devátou, která rapidním tempem zesílila, což poutá pozornost vědců zabývajících se změnou klimatu. Právě ta je podle odborníků důvodem silnějších a ničivějších bouří. Za oficiální konec dané sezony se považuje 30. listopad.

Reklama

Doporučované