Hlavní obsah

Po koronaviru je v metru stále o třetinu pasažérů méně

Foto: DPP

Cestujících v MHD neustále stabilně přibývá. Od největšího propadu v březnu, kdy dosahoval počet cestujících pouhých 20 procent oproti minulému roku, je nyní na 70 procentech.

Reklama

Cestujících v pražském metru v červnu nadále přibývá. Oproti tomu loňskému je však jejich počet stále o více než 30 procent nižší. Automobilová doprava se již v metropoli vrátila k normálu.

Článek

Zatímco loni 24. června zaznamenaly sčítače v metru 2 285 170 nástupů a výstupů, tak letos ve stejný den to bylo 1 582 405. Dopravní podnik zaznamenal kvůli opatřením proti šíření koronaviru v době nejpřísnějších opatření až osmdesátiprocentní pokles cestujících.

„Počet cestujících v MHD neustále stabilně přibývá. Od největšího propadu v březnu, kdy dosahoval počet cestujících pouhých 20 procent oproti minulému roku, jsme se nyní dostali k 70 procentům,“ uvedl dnes náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Reálný počet cestujících podnik počítá tak, že vezme zaznamenané vstupy a výstupy, takzvaný obrat, a číslo vydělí dvěma. Sčítače zaznamenaly 1. června 679 582 nástupů a 678 982 výstupů a celkový obrat byl 1 358 564 nástupů a výstupů. Počet v následujících týdnech rostl a dosáhl na 751 491 nástupů a 751 730 výstupů dne 18. června. Celkový obrat byl 1 503 221.

Mezi nejvytíženější stanice patří dlouhodobě I. P. Pavlova nebo Kobylisy na trase C a Černý Most na trase B. Naopak nejméně vytížené jsou Roztyly a Prosek na trase C či Invalidovna a Kolbenova na trase B.

V době nejpřísnějších opatření klesl rovněž počet aut v Praze, a to až o 30 procent. „U automobilové dopravy jsme se po úvodním propadu již vrátili k normálu. U pěší dopravy je zastoupení podílu stále obdobné,“ uvedl Scheinherr. Cyklistů od března přibylo. „Dosahujeme v některých pracovních dnech i dvojnásobného počtu cyklistů,“ dodal Scheinherr.

Provoz MHD byl na začátku pandemie omezen. Kromě upravených jízdních řádů stále platí v Praze také zákaz nástupu předními dveřmi nebo je zrušen prodej jízdenek u řidičů městských autobusů. Všichni cestující musí mít v MHD zakrytý nos a ústa. Magistrát očekává propad v MHD kvůli koronaviru zhruba 1,6 miliardy korun.

Reklama

Doporučované