Hlavní obsah

Po muži, který si poslal europoslance Ransdorfa pro peníze do Švýcarska, zůstaly miliardové dluhy

Muž, který napálil Ransdorfa, dluží miliardy. Reportáž ze srpna 2017.Video: Radek Nohl

 

Reklama

Policisté pracují s verzí, že Vladimír Huněk spáchal sebevraždu.

Článek

Po smrti Vladimíra Huňka, muže, který stál u téměř tři roky starého skandálu bývalého politika KSČM a europoslance Miloslava Ransdorfa a jehož úmrtí nyní potvrdila policie, zůstaly miliardové dluhy.

Huněk byl v minulosti opakovaně vyšetřován policií. V Ransdorfově případě se chlubil pohádkovým dědictvím ve Švýcarsku a právě v souvislosti s tím si europoslance a další dva muže poslal do jedné z tamních bank. Politika i s doprovodem tam však zadržela policie, která je podezřívala z podvodu.

Randsorf zemřel náhle nedlouho po tomto incidentu, Huňkovo tělo – jak potvrdila policie Českému rozhlasu, bylo nalezeno letos v červnu v domě, který si dlouhodobě pronajímal na Berounsku.

Obří dluhy, které po Huňkovi zůstaly, zaměstnají nejen řadu právních týmů, které najali věřitelé, ale nejspíš také státní úředníky.

„Jestliže dlužník v průběhu konkursu zemře, nastupují na jeho místo jeho dědicové, a není-li jich, pak stát,“ uvedla pro Seznam mluvčí brněnského krajského soudu Eva Angyalossy.

Právě u tohoto soudu od srpna 2016 probíhá s Huňkem insolvenční řízení. Obrátili se něj většinou lidé, kterým Huněk podepsal směnky v objemu desítek milionů euro.

Celkové pohledávky jsou ve výši 10 miliard korun.

Největší podíl – přes 2,7 miliardy korun – z toho drží rakouská firma WH Invest GmbH, kterou zastupuje kancelář známého českého advokáta Tomáše Sokola.

Kdo jsou lidé, kterým podepsal Huněk směnky za miliardy?Video: Radek Nohl

V insolvenčním rejstříku jsou však další žaloby těch, co Huňkovi v této souvislosti půjčili nemalé finanční částky. Třeba Marián Capák uvádí částku 730 tisíc euro (přes 18 milionů korun).

Huněk mu tvrdil, že peníze potřebuje, aby zaplatil soudní náklady nebo splatil jiné své dluhy. Třeba za rodinný dům prý dlužil 4,5 milionu. Nebo potřeboval peníze na dárky pro rodinu o Vánocích.

Další z lidí, kteří se obrátili na soud, Robert Kerekes uvedl, že Huňkovi půjčil 124 tisíc euro (přes 3,1 milionu), Martin Bendík 23 tisíc euro (přes 570 tisíc) a Juraj Hajdu 40 tisíc korun a 40 tisíc euro (zhruba jeden milion korun).

Jak už bylo uvedeno, dluhy by po smrti Huňka nyní měly spadnout na dědice, případně na stát. Podle dřívějších informací ale není jasné, zda po Huňkovi zůstal nějaký majetek, který by bylo možné případně prodat.

Pro příběh o údajném pohádkovém dědictví, k němuž se nemůže dostat, získal Vladimír Huněk tak jako europoslance Ransdorfa řadu lidí. Vyprávěl ho v různých obměnách – k tomu, že ho má ve Švýcarsku, později přidal, že také v Rakousku. Ve vyjádření pro krajský soud pak loni třeba napsal, že ho zdědil po tetě a že ho blokuje státní zástupkyně.

Vladimír Huněk byl loni na podzim obviněn z pokusu o podvod, nyní po jeho smrti vyšetřovatelé navrhnou, aby bylo stíhání zastaveno.

V souvislosti s Huňkovou smrtí pracují policisté v současné době s verzí, že nejspíše spáchal sebevraždu.

Prověřovalo se také Ransdorfovo úmrtí. Podle jeho pozůstalých ho způsobil 47 hodin trvají pobyt ve vazbě po zadržení ve Švýcarsku, kde nemocný europoslanec neměl k dispozici své léky. Policie však případ uzavřela s tím, že na smrti Ransdorfa neměl nikdo podíl.

Už loni se také objevila zpráva, že po smrti je také další účastník cesty do Švýcarska, Peter Guzmický.

Reklama

Doporučované