Hlavní obsah

Po protestech zaměstnanců Amazon vybuduje vlastní „korona-laboratoř“

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Reklama

Gigant mezi internetovými obchody Amazon sdělil veřejnosti, že vybuduje vlastní laboratoř pro testování svých zaměstnanců na koronavirové onemocnění.

Článek

Pozitivní případy covid-19 byly hlášeny už ve více než 50 pobočkách Amazonu po celých Spojených státech. Na některých místech se objevilo hned několik nakažených najednou. Společnost nyní uvedla, že dala dohromady tým, který pro její zaměstnance vybuduje vlastní testovací laboratoř. Ti dříve svého zaměstnavatele kritizovali za laxní způsob, jakým se k pandemii postavil.

V polovině března dal Amazon dokonce výpověď svému skladníkovi v New Yorku, protože zorganizoval protest proti nedostatku bezpečnostních opatření přijatých společností.

Firma tehdy ve svém prohlášení uvedla: „Neukončili jsme pracovní poměr pana Smalese kvůli organizování protestu. Ukončili jsme ho z důvodu ohrožení zdraví a bezpečnosti druhých a porušení podmínek zaměstnání.“

A nebylo to naposledy, kdy někteří pracovníci vyjádřili nesouhlas s nedostatečnou ochranou při práci aktivním protestem. Koncem března zaměstnanci požadovali, aby je Amazon poslal domů, s hesly jako „Zdraví je na prvním místě“ nebo „Peníze přijdou a odejdou, ale zdraví nikdo nenahradí“.

Své znepokojení podle BBC vyjádřili v dopise přímo šéfovi a zakladateli Amazonu Jeffu Bezosovi i američtí senátoři. Mluvčí Amazonu na to reagoval prohlášením, že firma se snaží dělat pro bezpečí svých zaměstnanců vše.

+2

Pravidelné testování

Amazon americkým médiím zaslal informace o tom, že v reakci na šířící se pandemii provedl více než 150 „významných procesních změn“. „Naše provozovny a prodejny potravin distribuují masky zaměstnancům a provádějí kontroly jejich teploty,“ uvedla společnost.

Dalším krokem by mohlo být pravidelné testování všech zaměstnanců, včetně těch, kteří nevykazují žádné příznaky. „Pravidelné testování v celosvětovém měřítku ve všech průmyslových odvětvích by pomohlo udržet lidi v bezpečí a pomohlo dostat ekonomiku zpět do provozu,“ píše Amazon.

Společnost uznává, že v současné situaci je nedostatek testů velkým problémem. Proto se rozhodla postavit vlastní testovací laboratoř. „Začali jsme s montáží vybavení, které potřebujeme k vybudování naší první laboratoře, a doufáme, že brzy začneme testovat menší počty našich zaměstnanců v první linii. Jsme připraveni sdílet vše, co se naučíme s ostatními,“ napsalo vedení firmy ve vyjádření.

Podle zpravodajského serveru Bloomberg je americkým Úřadem pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci vyšetřována minimálně jedna „pobočka“ Amazonu kvůli obavám z nedostatečné ochrany a péče o své zaměstnance.

Reklama

Související témata:

Doporučované