Hlavní obsah

Po šesti letech vybuchla japonská sopka Šinmoedake

V Japonsku se probudila sopka ŠinmoedakeVideo: AP

 

Reklama

V Japonsku se probudila sopka Šinmoedake v pohoří Kirišima, přilehlá města a vesnice se tak ocitly pod vrstvou popela. Vulkán, který se nachází na ostrově Kjúšú, vybuchl naposledy v roce 2011. Nyní chrlí popel do výšky bezmála dvou kilometrů. Místní policie nezaznamenala žádné zranění nebo škody. Uvedl to server The Japan Times.

Článek

Meteorologická stanice varovala před sopečnou činností a zvýšila nebezpečí výbuchu na úroveň 3. Tato úroveň zakazuje turistům pohybovat se blízko sopky a vyzývá je k případné evakuaci. Stanice také předem upozorňovala na možnou další aktivitu sopky.

Jošinari Imaniši, místní zástupce za cestovní ruch, se obává negativního dopadu, který by mohl výbuch mít. „Doufám, že erupce nebude mít vliv na výhledovou sezonu teď na podzim,” uvedl. Japonská televizní stanice TBS zveřejnila záběry, jak žáci základních škol v přilehlém městě mají přes obličej ochranné roušky. Obyvatelé měst v okolí vulkánu slyšeli mohutné burácení, které se ozývalo z nitra sopky, popel zahalil nejméně čtyři města v prefektuře Mijazaki na východě ostrova.

Výrony horkého plynu mohou v pátek zasáhnout oblast až do dvou kilometrů od kráteru, popel a kamení se může dostat ještě dál, upozornily úřady. Rozsah erupce podle nich bude záviset i na větrných podmínkách a nadmořské výšce.

Vulkán Šinmoedake měří 1420 metrů a k životu se probudil po 52 letech v roce 2011. Popel a kamení tehdy chrlil až do dvoukilometrové výšky, tlaková vlna vytloukla okna v domech v okruhu osmi kilometrů. Úřady kvůli erupci evakuovaly na 1000 lidí.

Na japonském souostroví je 108 aktivních sopek. Jednou z nich je hora Unzen na ostrově Kjúšú, jejíž erupce si v roce 1991 vyžádala 43 lidských životů. Sopka Šinmoedake je součástí řetězce Kirišima, který tvoří asi dvě desítky vulkánů.

Reklama

Doporučované