Hlavní obsah

Po sporu o virus na letadlové lodi odstoupil šéf námořnictva USA

Foto: Profimedia.cz

Thomas Modly.

Reklama

Kvůli sporu o zvládání nákazy koronavirem na americké letadlové lodi USS Theodore Roosevelt v úterý odstoupil úřadující ministr námořnictva Thomas Modly.

Článek

Oznámil to podle agentury Reuters americký ministr obrany Mark Esper, kterému se Modly zodpovídal. Prezident Donald Trump na uvolněný post nominoval Jima McPhersona, který byl tajemníkem pro záležitosti armády.

„Přijal jsem rezignaci ministra Modlyho. Odstoupil na svou žádost, kdy před sebou upřednostnil námořnictvo a námořníky, takže USS Theodore Roosevelt a námořnictvo jako instituce se mohou posunout kupředu,“ řekl Esper.

Ministerstvo námořnictva je podobně jako ministerstvo armády či ministerstvo letectva jednou z organizačních složek ministerstva obrany, které je řídicí institucí.

Na letadlové lodi USS Theodore Roosevelt se potvrdilo několik desítek případů nákazy koronavirem, na což kapitán Brett Crozier reagoval dopisy, kterými nadřízené i americké činitele vyzýval k evakuaci plavidla. Modly kapitána odvolal, protože podle něj vyvolal paniku, když dopis adresoval příliš mnoha lidem. Croziera nazval mimo jiné hlupákem a naivou.

Na letadlové lodi, která nyní kotví na Guamu, je asi 5 000 členů posádky, z nichž více než 150 bylo nakaženo. Většina posádky již plavidlo opustila a přešla do karantény.

Reklama

Doporučované