Hlavní obsah

Po střelbě v Las Vegas je stále 45 lidí v kritickém stavu. Počet obětí zřejmě ještě poroste

Při střelbě v Las Vegas se část účastníků koncertu schovala poblíž pódiaVideo: AP

 

Reklama

V nemocnicích amerického státu Nevada bojuje o život nejméně 45 lidí, kteří jsou po masakru v kritickém stavu. Zdravotníci nevylučují, že počet obětí se bude ještě zvyšovat.

Článek

Bilance obětí nedělního masakru v Las Vegas se zvýšila na 59 mrtvých a 527 zraněných. Čtyřiašedesátiletý vrah Stephen Paddock měl u sebe v hotelovém pokoji více než deset zbraní. V domě v seniorské komunitě ve městě Mesquite, kde v posledních měsících žil, policisté objevili dalších 19 zbraní. Motivy jeho činu vyšetřovatelé stále neznají.

Paddock měl rovněž dvě zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu, uvedla agentura AP. Na rozdíl od poloautomatické zbraně s ní není nutné pro každý výstřel mačkat spoušť, kterou lze pouze držet a vystřelit i více než 400 nábojů za minutu. V Paddockově voze policie našla dusičnan amonný, používaný při výrobě výbušnin.

Policisté prohledali i druhý Paddockův dům v nevadském městě Reno, kde žil, než se přestěhoval do Mesquite vzdáleného 120 kilometrů od místa činu. Nic, co by objasnilo dosud neznámý motiv střelby, však policisté neobjevili. Už nejméně dva majitelé obchodů se zbraněmi ze států Nevada a Utah uvedli, že si u nich Paddock kupoval výzbroj, žádné známky potenciálně nebezpečného jednání však u něj prý nespatřili.

Experti se většinou shodují, že Paddock není typickým pachatelem podobných činů. Svůj čin však měl patrně dobře naplánovaný. „Věděl, co chce udělat. Věděl, jak to chce udělat a nezdá se, že by měl vůbec nějaký plán útěku,“ řekl někdejší psycholog FBI Clint Van Zandt.

Reklama

Související témata:

Doporučované