Hlavní obsah

Svědectví z Las Vegas: Lidé padali jako mouchy. Všude byly boty a kabelky. Všichni kolem nás umírali

Křik a pláč. Lidé se krčili u pódia, aby je střelec nezasáhlVideo: AP

 

Reklama

Akcie zbrojařských firem po útoku v Las Vegas rostou. Pachatel Stephen Paddock vlastnil několik desítek zbraní. Motiv je stále nejasný.

Článek

Při střelbě na návštěvníky country koncertu v Las Vegas zemřelo 59 lidí a dalších 527 bylo zraněno. Informoval o tom místní šerif Joseph Lombardo, podle něhož policie v domě pachatele Stephena Paddocka našla 18 zbraní, výbušniny a tisíce kusů munice. Televize CNN informuje o celkem 42 zbraních nalezených u Paddocka doma nebo v hotelovém pokoji. Jeho motiv stále zůstává nejasný. Ke krveprolití se sice přihlásil takzvaný Islámský stát, ale američtí experti o jeho odpovědnosti pochybují.

Útok v Las Vegas je největší masovou střelbou v novodobé historii USAVideo: AP

Střelec údajně před několika měsíci konvertoval k islámu. Agentura Reuters s odvoláním na dva vysoce postavené americké činitele ale uvedla, že neexistují žádné důkazy o napojení střelce na jakékoli mezinárodní teroristické skupiny. Jeden z nejmenovaných činitelů agentuře řekl, že Paddock měl v minulosti psychické problémy.

Útočníkův bratr Eric Paddock médiím řekl, že sourozenec byl milionářem, který své jmění získal investicemi do nemovitostí. Do kasin prý jezdil utrácet tak často, že mu mnohdy poskytovala pokoj či jídlo zdarma. O politiku či náboženství se prý vůbec nezajímal a nejevil násilné sklony. Podle nevadské policie měl Paddock kromě několika dopravních přestupků čistý trestní rejstřík. Žil v posledních letech ve městě Mesquite ve státě Nevada.

Neutuchající střelba, chaos a krev

„Lidé padali jako mouchy, vedle mě se zhroutil muž s průstřelem krku,“ popsal CNN okamžiky po vypuknutí střelby očitý svědek Taylor Benge. „Všichni kolem nás umírali. Všude byly boty a kabelky a spousta krve, střelba neustávala. Vypukl chaos, nikdo nevěděl, zda je v bezpečí ještě půl hodiny po začátku střelby, lidé nevěděli, odkud přichází,“ přidávají svědectví další. Policie už začala s identifikací obětí, podle dřívějších vyjádření to ale bude složitý a dlouhý proces. Mezi oběťmi je podle agentury Reuters policista, který byl mimo službu. Kanadské úřady informovaly, že zemřeli nejméně dva Kanaďané. České Ministerstvo zahraničních věcí nemá informace o zraněných nebo zabitých Češích.

Vyšetřovatelé také začínají zveřejňovat svá první zjištění. Po nalezení lokace Stephena Paddocka prohledala hotel Mandalay Bay, odkud stále střílel na návštěvníky koncertu, speciální jednotka SWAT. Paddock na ni začal přes dveře střílet, před tím, než policisté vnikli do pokoje, se sám zastřelil.

Experti se většinou shodují, že Paddock není typickým pachatelem podobných činů. Svůj čin však měl patrně dobře naplánovaný. „Věděl, co chce udělat. Věděl, jak to chce udělat, a nezdá se, že by měl vůbec nějaký plán útěku,“ řekl AP někdejší psycholog FBI Clint Van Zandt.

Útočník střílel do davu více než 22 000 lidí z 32. podlaží hotelu Mandalay Bay. Do hotelu se zapsal čtyři dny před útokem. Paddock měl k dispozici nejméně dvě zařízení, která umožňují upravit poloautomatickou zbraň na plně automatickou zajišťující rychlejší střelbu, uvedla AP. Na rozdíl od poloautomatické zbraně s ní není nutné pro každý výstřel mačkat spoušť, kterou lze pouze držet a vystřelit i více než 400 nábojů za minutu. Ve svém voze pak měl Paddock dusičnan amonný používaný při výrobě výbušnin. Již nejméně dva majitelé obchodů se zbraněmi ze států Nevada a Utah uvedli, že si u nich Paddock kupoval výzbroj, žádné známky potenciálně nebezpečného jednání však u něj prý nespatřili.

Omezení držení zbraní na stole

Je jisté, že tento případ opět probudí diskuze o zpřísnění pravidel pro držení zbraní - stejně jako další masové střelby v USA. Server Mic přinesl zprávu, že po střelbě v Las Vegas posílily akcie největších zbrojařských firem ve Spojených státech. Lidé je kupují zejména v předtuše větších prodejů střelných zbraní, které v posledních několika letech vždy následovaly po podobných událostech.

Prezident Donald Trump ve svém projevu poděkoval záchranářům za „zázračnou rychlost“ jejich zásahu a masakr označil za „akt čirého zla“. Zároveň oznámil, že ve středu Las Vegas navštíví, aby se setkal se záchrannými týmy a s pozůstalými. „Národ je nyní ve smutku a šoku jednotný,“ řekl Trump před novináři.

Masakr odsoudila řada zahraničních politiků. Soustrast s oběťmi a jejich blízkými vyjádřili britská premiérka Theresa Mayová, německá kancléřka Angela Merkelová a papež František. Kondolenční dopis zaslal Trumpovi český prezident Miloš Zeman, který podle Hradu označil původce útoku za zavrženíhodného fanatika.

Otec Stephena Paddocka, střelce v Las Vegas, Benjamin Hoskins Paddock se jako bankovní lupič dostal na seznam nejhledanějších osob FBI. Vylupoval banky a úřady ho dopadly. V roce 1961 byl odsouzen na 20 let ve federální věznici. Napsal to zpravodajský server The New York Times.

Americký prezident Donald Trump odmítl útok označit za teroristický. Trump rovněž připustil, že časem nastane debata o zákonech regulujících držení střelných zbraní.

Podívejte se na video, které přímo na koncertě během střelby natočil jeden z účastníkůVideo: AP

Reklama

Související témata:

Doporučované