Hlavní obsah

Střelba ve Virginii: zraněno pět lidí včetně republikánského kongresmana, střelec v nemocnici zemřel

Kongresmanův stav je po postřelení kritický.

 

Reklama

Kongresmana Steva Scalise postřelil 66letý James Hodgkinson z Illinois na baseballovém stadionu ve Virginii, kde se několik amerických zákonodárců chystalo k tréninkovému zápasu.

Článek

Scalise byl postřelen se svým tajemníkem a dalšími lidmi na baseballovém hřišti v Alexandrii ve státu Virginia. 66letý James Hodgkinson z Illinois po nich začal střílet z automatické pušky, Scalise zasáhnul do boku, podle některých zpráv ale Scalise zasáhlo více ran. Střelec je po smrti, v nemocnici podlehl střelným zraněním. Podle televize CNN to oznámil americký prezident Donald Trump.

Hodgkinson vypálil celkem okolo padesáti ran, což na Twitteru potvrdil republikán Mo Brooks. „Viděl jsem pušku a část těla, pak jsem slyšel další ránu a uvědomil si, že je tam střelec. V tom jsem uslyšel křik Steva Scalise za druhou metou. Byl zasažen."

TWITTER: „Vypadal na 40, možná 50, tmavé vlasy, běloch v modrém triku a myslím v džínách. Viděl jsem ho jen krátce," řekl pro televizi Fox News senátor Jeff Flake. 

Scalise se odplazil ze hřiště, za sebou nechal krvavou stopu, uvedl dále Brooks. „Měl poloautomatickou zbraň. Střílel kolem sebe na různé lidi," řekl.

Palbu opětovala ochranka kongresmana. Spolu s přivolanou policií se útočníka podařilo postřelit a zadržet. Vedle Scalise byli zraněni další dva lidé a dva policisté. James Hodgkinson se jednoho z rozcvičujících se mužů nejprve zeptal, zda jsou republikáni, nebo demokraté, poté začal pálit.

Soudě podle Facebooku, útočník se zřejmě velmi zajímal o současnou americkou politiku. Z jeho profilu na sociální síti je zřejmé, že byl podporovatelem neúspěšného demokratického prezidentského kandidáta Bernieho Sanderse a stavěl se proti současnému prezidentovi Trumpovi. Podle slov samotného Sanderse byl Hodgkinson jedním z dobrovolníků v rámci jeho prezidentské kampaně.

Na pravidelném tréninku byl i další kongresman Steve Pearce, který na svém Twitteru napsal, že je v pořádku.

Scalise byl převezen do univerzitní nemocnice, kde podstoupil operaci. Jeho stav je kritický. Motiv útočníka zatím není znám.

TWITTER: „Viceprezident i já jsme si vědomi střelby ve Virginii a pozorně sledujeme její vývoj. Jsme hluboce zarmouceni touto tragédií. Naše myšlenky a modlitby jsou s členy Kongresu, jejich štáby, policií a všemi ostatními poškozenými.”

Scalise je prvním členem Kongresu, který byl postřelen od doby, kdy byla bývalá arizonská kongresmanka Gabby Giffordsová střelena do hlavy na akci „Kongres na vašem rohu" v Tucsonu. Útok Jareda Lee Laughnera tehdy přežila, šest dalších lidí však zemřelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované