Hlavní obsah

Po třech měsících běží všechny dukovanské bloky. Odstávka skončila

Foto: Jiří Sedláček/Wikipedia

Jaderná elektrárna v Dukovanech.

Reklama

Třetí blok Jaderné elektrárny Dukovany začal po tříměsíční přestávce znovu dodávat elektřinu do přenosové sítě. Energetici ho kvůli plánované výměně části palivových kazet, kontrolám a servisním pracím odstavili 25. ledna.

Článek

ČEZ využil menší poptávku po elektřině k důkladnějšímu servisu dukovanské elektrárny. Původně chtěl třetí blok spustit počátkem dubna, ale nakonec technici připojili první turbínu v bloku ve čtvrtek asi hodinu před půlnocí, teď pracují na připojení druhé turbíny. Zbylé tři bloky Dukovan jsou v provozu.

Energetici se v průběhu odstávky zároveň museli vypořádat se zavedením mimořádných opatření, jejichž cílem je omezit riziko nákazy zaměstnanců elektrárny nemocí covid-19. „Jsme si vědomi, že jsme významnou součástí kritické infrastruktury státu,“ uvedl ředitel divize Jaderná energetika ČEZ Bohdan Zronek.

Elektrárna Dukovany s celkovým instalovaným výkonem 2040 megawattů pokrývá pětinu spotřeby elektřiny v Česku. Letos zatím dodala 4,06 terawatthodiny elektřiny.

V minulém týdnu energetici provedli na třetím bloku tlakové zkoušky těsnosti a pevnosti, během kterých ověřili stav a funkci zařízení. Řízenou štěpnou řetězovou reakci obnovili operátoři v reaktoru tohoto bloku ve středu. „Stoprocentního výkonu by měl blok dosáhnout v neděli, záležet bude na výsledku dalších provozních testů a zkoušek,“ uvedl mluvčí.

Během odstávky energetici v reaktoru třetího bloku vyměnili za čerstvé část palivových kazet, provedli rozsáhlé revizní a servisní práce na zařízení primárního i sekundárního okruhu a také plánovanou modernizaci systémů a zařízení.

Kvůli výměně části jaderného paliva, servisu a kontrolám zařízení už letos stál kromě třetího i čtvrtý blok Dukovan. Odstávka dalšího bloku elektrárny je plánovaná na konec září.

Reklama

Doporučované