Hlavní obsah

Po více než 100 letech se podařilo vyfotit vzácného černého levharta

Foto: Wikipedia

Ilustrační foto

Reklama

Britskému fotografovi Willovi Burrardovi-Lucasovi se podařilo v Keni vyfotografovat vzácného černého levharta. Jde o ojedinělý druh zvířete, zachyceného naposledy před více než 100 lety. Černé zbarvení těchto kočkovitých šelem způsobuje melanismus, tedy výrazné rozvinutí tmavého pigmentu.

Článek

Burrardovi-Lucasovi se unikátní snímek podařil v keňském přírodním parku Laikipia, kde se začaly nedávno šířit pověsti, že zde takový levhart je. S pomocí místních lidí, kteří ho viděli, připravil fotopast používanou k zachycení volně žijících zvířat. Opatřil ji senzory v naději, že snímek bude moci být pořízen i za tmy. Po několika dnech, jež nepřinesly výsledek, našel Burrard-Lucas na svém fotoaparátu ohromující snímek.

„Zběžně jsem si aparát prohlédl a ani jsem nedoufal, že tam něco bude. Když jsem záběry procházel, zastavil jsem se nevěřícně u jednoho z nich; pár očí obklopený inkoustově černou tmou – černý levhart! Trvalo mi několik dní, než jsem vstřebal, že se mi podařilo splnit si sen,“ napsal Burrard-Lucas na svém blogu.

Nicholas Pilfold z institutu ochrany přírody v San Diegu v článku pro časopis African Journal of Ecology na úspěch Burrarda-Lucase upozornil. Napsal, že ačkoli se hovoří o tom, že jsou v Africe černí levharti už déle než 100 let, existuje o tom jen jediný důkaz v podobě fotografie, pořízené roku 1909 v Etiopii.

Reklama

Doporučované