Hlavní obsah

Po záplavách se v Egyptě vyrojila hejna nebezpečných štírů

Bez komentáře: Záběry egyptských záplav. Způsobily obrovské škody na tamní infrastruktuře.Video: AP

 

Reklama

Masivní záplavy v egyptské provincii Asuán způsobily velké škody a evakuaci obyvatel. Útočiště před povodněmi ale hledaly také stovky štírů. Žádné oběti na životech způsobené bodnutím nebyly hlášeny.

Článek

Více než 500 obyvatel Egypta muselo být hospitalizováno poté, co je bodli štíři, informoval server The Guardian. Klepítkatci se do blízkosti lidských obydlí dostali o víkendu po vydatných záplavách, které zatopily jejich přirozené úkryty.

Zpočátku se objevily informace, že škorpioni mají na svědomí tři lidské životy. Tamní ministerstvo zdravotnictví však následně popřelo, že by v důsledku bodnutí někdo zemřel, uvedla BBC. Lidé utrpěli smrtelné úrazy po zásahu elektrickým proudem.

Asuánská oblast je domovem štíra tlustoocasého, který patří mezi nejnebezpečnější druhy štíra na světě. Přestože jde o nebezpečného klepítkatce, způsobí ročně jen několik případů úmrtí.

Foto: ČTK

Štír tlustoocasý patří mezi nejnebezpečnější druhy štíra na světě.

Ministerstvo zdravotnictví ujistilo obyvatele Asuánu, že má v provincii přes 3000 dostupných dávek protijedu. Zároveň uvedlo, že další dávky jsou na cestě a doporučilo zvýšenou opatrnost při pohybu venku.

Většina pacientů uvedla, že po bodnutí trpěli bolestí hlavy, horečkou, zvracením nebo průjmem. Všem byl podán protijed, mnozí mohli následně nemocnici opustit.

Egyptské záplavy způsobily obrovské škody na tamní infrastruktuře. Poničena byla řada domů, silničních tahů a mostů. Kvůli vydatným dešťům a následným povodním došlo i k výpadkům elektřiny a zastavení přepravy po řece Nil. Zavřené byly i některé školy.

Reklama

Související témata:
Štír

Doporučované