Hlavní obsah

Poblíž pyramid v Egyptě vybuchl autobus s turisty, na místě jsou čtyři mrtví

Záběry z místa výbuchu autobusu s turisty v EgyptěVideo: Marek Martinovský, Reuters

 

Reklama

aktualizováno •

Explozi způsobila podomácku vyrobená výbušnina nastražená poblíž zdi u příjezdové silnice

Článek

Výbuch bomby u autobusu se zahraničními turisty zabil v pátek poblíž pyramid v egyptské Gíze tři Vietnamce a jejich místního průvodce, informovala agentura Reuters s odvoláním na egyptské úřady. Dalších 11 lidí bylo zraněno, vyplývá z prohlášení egyptského vrchního žalobce Nábil Sádik, kterého citoval deník Ahram Online. Původní odhady úřadů hovořily o devíti zraněných vietnamských turistech a egyptském řidiči autobusu. Jde o první útok v Egyptě cílený na turisty po téměř dvou letech. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Sádik také podle CNN nařídil okamžité vyšetření místa činu a pitvu těl obětí útoku. Na místo poslal tým forensních expertů. Vyšetřovatelé v současnosti také analyzují záběry bezpečnostních kamer z okolí místa útoku.

Podomácku vyrobená nálož explodovala poblíž zdi u příjezdové silnice vedoucí k nejznámější egyptské turistické atrakci, necelé čtyři kilometry daleko od pyramid. Mrtví a zranění byli součástí skupiny turistů, které doprovázel místní průvodce a místní řidič.

"Výbuch turistického autobusu byl odporným a zbabělým teroristickým činem, který si za cíl vybral to, na co zaútočit nelze: odhodlání Egypta a Egypťanů," uvedl na Twitteru mluvčí egyptského ministerstva zahraničí Ahmed Háfiz.

"Chtěli bychom vyjádřit upřímnou soustrast rodinám obětí ve Vietnamu a v Egyptě. V přístím roce budeme pokračovat v našem úsilí, vymýtit terorismus," uvedl mluvčí dále.

První fotografie zničeného autobusu se objevily na sociálních sítích

Egypt již mnoho let bojuje s islamistickými povstalci na Sinajském poloostrově. Násilnosti se příležitostně přelévají i na pevninu, kde se jejich terčem stává egyptská křesťanská menšina nebo právě zahraniční turisté.

Útok přichází v době, kdy se turistický ruch – klíčové odvětví egyptské ekonomiky – pomalu zotavuje po letech stagnace vyvolané politickou nestabilitou, která následovala po svržení bývalého prezidenta Husního Mubaraka v roce 2011.

Podle agentury AP úřady po útoku pravděpodobně zesílí bezpečnostní opatření kolem kostelů v předvečer oslav kolem Nového roku a Vánoc, které v lednu slaví příslušníci koptské pravoslavné církve v Egyptě.

Reklama

Související témata:

Doporučované