Hlavní obsah

Počasí je o 40 dní napřed, v Česku je letos klima jako v Maďarsku

Foto: Seznam Zprávy

Počasí je o 40 dní napřed.

Reklama

Už duben byl nejteplejší od roku 1961 a květen bude nejspíš patřit mezi pět nejteplejších v historii měření.

Článek

Počasí v Česku je letos o 40 dní napřed a odpovídá klimatu v Maďarsku.

Venkovní teploty připomínají začátek letních prázdnin.

Video: Aktuální videoblog meteorologa Petra Dvořáka

Video: Petr Dvořák

Podle informací, které meteorologové uvedli na svém webu, dosáhl průměr teplot za posledních 30 dní 16,2 stupně Celsia. Odpovídá to v historických tabulkách normálu pro období od 6. června do 5. července.

„Abychom zjistili, o kolik si letošní počasí pospíšilo směrem k létu, spočítali jsme průměrnou teplotu na stanici Praha-Ruzyně za posledních 30 dní a hledali jsme, pro jaké kalendářně nejbližší období odpovídá tato teplota dlouhodobým průměrům. Schválně jsme použili starší normál 1961-1990, aby lépe vynikl rozdíl mezi ‚normální‘ a letošní teplotou,“ uvedli meteorologové z Českého hydrometeorologického ústavu.

V Česku nyní panuje velmi teplé letní počasí, přičemž léto ještě nezačalo.

Podle meteorologického kalendáře trvá léto od začátku června do konce srpna a podle astronomického kalendáře začíná 21. června.

Už duben však přinesl extrémně teplé počasí. Skončil jako nejteplejší duben od roku 1961, kdy meteorologové začali měsíční průměry sledovat. Podle meteorologů bude i květen patřit mezi nejteplejší.

„Předběžný odhad je, že bude patřit mezi pět nejteplejších v historii pozorování,“ uvedli.

Teplé počasí letošního roku se projevilo i tak, že v Krkonoších na úbočí Studniční hory už roztálo sněhové pole Mapa republiky.

Stalo se tak přibližně o měsíc dříve než loni.

Mapa republiky bývá místem, kde na české straně Krkonoš zůstává sníh nejdéle. Důvodem, proč letos zmizelo dříve, bylo vedle vyšších jarních teplot také to, že se v místě naakumulovalo méně sněhu.

Reklama

Související témata:

Doporučované