Hlavní obsah

Počet dětí nemocných rakovinou za poslední roky stoupl, stejně tak jejich úspěšná vyléčení

Onkologicky nemocných dětí přibývá.

 

Reklama

Podle odborníků může za nárůst nemocných dětí širší znalost symptomů.

Článek

Světová zdravotnická organizace představila nelichotivá čísla. Za víc než dvacet let stoupl počet dětí nemocných rakovinou o 13 procent.

Čísla vzrostla podle studie od roku 1980. V letech 2001 až 2010 byla nemoc diagnostikována 140 dětem z jednoho milionu. Těmto dětem nebylo víc než čtrnáct let. U dospívajících bylo číslo ještě vyšší. Z každého jednoho milionu nemocí trpělo 185 dětí. Třetina případů se přitom týkala leukémie.

Počet dětí, které akutní lymfatickou leukémii přežily, ale po celém světě vzrostl. Ve Velké Británii jich v letech 2005 až 2009 bylo 88 procent, v Německu 93 procent. Čísla jsou naopak nižší v chudších zemích. Například v Kolumbii porazilo rakovinu pouze 52 procent z nemocných.

Studie shromáždila data z onkologických registrů po celém světě. Zatímco z Evropy a USA je k dispozici 100 procent údajů, z Afriky a Asie, kde se takové informace nearchivují, jich je pouhých 5 procent.

„Tohle množství nových informací pro nás má zásadní význam. A to kvůli zvyšování povědomí, lepšímu pochopení a boji proti tomuto onemocnění,” uvedl ředitel Mezinárodní agentury pro výzkum rakoviny Christopher Wild.

Podle odborníků za nárůst nemocných může širší znalost symptomů rakoviny. Stejně je ovšem nezbytně nutné shromáždit další data k přesnějšímu určení příčin vzniku onemocnění. Mohlo by jít například o infekce nebo horší životní prostředí.

Rakovina u dětí je přitom poměrně vzácná. Nemoc většinou zapříčiní genetická výbava dítěte.

Reklama

Doporučované