Hlavní obsah

Počet dětských obětí průjmových onemocnění klesá. Vakcíny i voda jsou dostupnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Na každý nový článek vám budeme posílat upozornění do emailu.

Počet dětí, které zemřely na průjmová onemocnění, klesl o třetinu.

 

Reklama

Čistá voda i vakcíny jsou dostupnější, přesto jsou průjmová onemocnění stále čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí dětí na světě.

Článek

Počet dětí, které zemřely na následky průjmových onemocnění, klesl mezi roky 2005 až 2015 o třetinu. Údaje zveřejnil v nové studii lékařský časopis The Lancet.

Dodržování správné hygieny je klíčové v boji proti průjmovým onemocněním a může pomoci ochránit před nákazou i více náchylné podvyživené děti. Ve své studii proto vědci přičítají pokles úmrtí větší dostupnosti čisté vody. Za lepšími statistikami vidí také stále dostupnější vakcíny.

Navzdory pozitivnímu krátkodobému vývoji jsou však průjmy stále čtvrtou nejčastější příčinou úmrtí dětí na světě. Před dovršením pěti let na následky průjmů každoročně přijde o život téměř půl milionu dětí. Vzhledem k neúplným údajům z míst, jako je například subsaharská Afrika, kde se vyskytuje značná část případů, však může počet úmrtí být výrazně vyšší. Většina úmrtí spojených s průjmy se podle vědců vyskytuje v Indii a Nigérii.

Reklama

Související témata:

Doporučované