Hlavní obsah

Každý desátý je pozitivní. S více testy stoupl i podíl nakažených

Foto: Seznam Zprávy

Počet nově nakažených v Česku. Interaktivní graf níže v článku

Reklama

aktualizováno •

Koronavirus se rychle šíří Českou republikou, jen za čtvrtek přibylo přes tři tisíce nakažených. Kromě toho, že se více testuje, zvyšuje se také procento pozitivních testů z jejich celkového počtu.

Článek

První vlna koronavirové epidemie v České republice nikdy tak docela neskončila, již nyní je však jasné, že s koncem prázdnin nastoupila vlna druhá. Všech patnáct dní s největším denním přírůstkem nakažených v Česku bylo v září. Jedná se navíc o zcela jiné řády, než na jaké jsme byli donedávna zvyklí.

Zatímco 21. srpna, což byl den s největším přírůstkem mimo devátý měsíc, přibylo 504 nakažených, v září se čísla pohybují v násobcích této hodnoty. Během dosud nejklidnějšího dne v aktuálním měsíci hygienici evidovali přírůstek 499 pozitivně testovaných. Hned devětkrát denní přírůstek překonal hranici jednoho tisíce.

Velkou roli v překotně rostoucích počtech nakažených hraje fakt, že se výrazně více testuje. I zde v patnácti nejvýraznějších dnech dominuje první školní měsíc. Z jiných měsíců se na vrchol statistiky dostal pouze dvakrát srpen. S větším počtem testů je tak vyšší pravděpodobnost, že se podaří odhalit více nakažených.

Zároveň je třeba mít na paměti, že nárůsty nakažených nesouvisejí s větším počtem testovaných. Zvyšuje se také procento pozitivních testů z jejich celkového počtu. Ten byl vyšší jen v březnu, kdy však bylo testů výrazně méně a byly mnohem cílenější. Březnových 15,15 procenta pozitivních případů bylo z pouhých 165 testů, a hygienici tak šli více na jistotu. Březnové hodnoty proto neukazují stejný obraz šíření covidu-19 jako data ze dní, kdy se testuje více.

Vysoký podíl pozitivních testů na konci června pak pravděpodobně souvisí s nákazou a plošným testováním v OKD.

Reklama

Související témata:

Doporučované