Hlavní obsah

Druhá Indie. Další země čelí extrémnímu nárůstu počtu nakažených

Foto: Profimedia.cz

Třicetimilionový Nepál disponuje jen zhruba 1 600 lůžky na jednotkách intenzivní péče.

Reklama

Za brutální nárůst nejspíš může přístup tamní vlády i dvojitá mutace z Indie. Himálajská země prosí o mezinárodní pomoc a urychlenou dodávku vakcín.

Článek

„Je to tu jako ve válečné zóně,“ okomentoval stav přeplněných nepálských nemocnic Sher Bahadur Pun, primář oddělení pro tropické a infekční nemoci v hlavním městě Nepálu Káthmándú. Kvůli chybějícím lůžkům i zdravotnickým potřebám podle něj není neobvyklé, že lékaři umisťují pacienty na zem nebo na nádvoří zdravotnických zařízení.

Země, která proslula nejvyšším pohořím na světě, zápasí s dosud nejhorší vlnou koronavirových nákaz a odborníci se obávají, že tamní scénář začíná nebezpečně připomínat sousední Indii.

Nepálské úřady, které byly kvůli snaze zachovat obnovený turistický ruch pod vrcholkem Mount Everestu opakovaně obviňovány z bagatelizace situace, tento týden připustily, že ztrácí nad situací kontrolu, a požádaly o zahraniční pomoc.

Třicetimilionová země zaznamenala v posledních dnech rekordní přírůstky nakažených. Ve středu přibylo podle Univerzity Johnse Hopkinse 8 970 potvrzených případů. Světová zdravotnická organizace (WHO) jen o den dřív varovala, že nová vlna nákaz se z Indie začíná šířit i do sousedních zemí. Nepál v současné době eviduje 57krát více případů, než tomu bylo před měsícem. Přes 44 procent provedených testů vychází pozitivně.

Největším ohniskem je momentálně hlavní město Káthmándú. S koronavirem ale bojují i na jihozápadě a západě země. Nepálský premiér Khadka Prasád Oli už povolal na pomoc zdravotníkům armádu.

Nepálský předseda vlády také vyzval mezinárodní společenství, aby zemi pomohlo s dodávkou očkování. V zemi už sice byly podány 2 miliony dávek vakcín od společnosti AstraZeneca a čínské firmy Sinopharm, poté ale došly a Nepál zatím nebyl schopen získat další. Hrozí tak, že až 1,6 milionu lidí, kteří dostali první dávku, propásnou termín, ve kterém by správně měla být administrována dávka druhá. Informovala o tom agentura Reuters.

Z prudkého šíření nákazy viní Nepálci i průběh vládní očkovací kampaně, kterou provázely hodinové fronty v hlavním městě. Nepálská vláda navíc stejně jako ta indická povolila konání velkých náboženských festivalů. Nárůst může být ale způsoben i návratem nepálských dělníků ze sousední Indie, která díky dvojité mutaci zaznamenává rekordní přírůstky nakažených téměř každý den.

„Musíme jednat okamžitě a rychle. Je to naše jediná naděje na zvládnutí této humanitární katastrofy,“ okomentoval situaci v Nepálu Alexander Matheou, předseda asijsko-pacifické odnože Červeného kříže, pro britský list The Guardian.

„To, co se právě teď odehrává v Indii, je děsivou ukázkou toho, jak to bude vypadat i v Nepálu, pokud se nám nepodaří zvládnout nápor nových případů,“ doplnil předseda nepálské pobočky Červeného kříže Netra Prasád Timsina.

V Nepálu je navíc kvůli uzávěrám velkých měst ztížený přístup k dopravě, lékům a zdravotnickým potřebám. Jakákoliv logistika je obtížná i v běžných časech. Řadu vzdálených vesnic spojují s velkými městy pouze polní cesty a do některých se dá dostat jen pěšky. Země také z velké části závisí na dodávkách z Indie, ta ale teď sama potřebuje využít veškeré lékařské vybavení, kterým disponuje.

Himálajská země má na obyvatele ještě menší počet lékařů než sousední Indie. Na tisíc obyvatel nepřipadá ani jeden celý lékař. Ve třicetimilionovém Nepálu je jen asi 1 600 lůžek na jednotkách intenzivní péče a 600 ventilátorů. Alternativu představuje péče v soukromých zařízeních, tu si ale mohou dovolit jen movitější Nepálci.

Reklama

Doporučované