Hlavní obsah

Klastr Everest. Nakažených pod nejvyšší horou světa přibývá. Vláda mlží

Foto: Profimedia.cz

Základní tábor pod Mount Everestem v nepálské provincii Solukhumbu.

Reklama

Nepálské úřady čelí obvinění z podcenění situace ohledně pandemie. Vláda otevřela pro horolezce základní tábor pod Mount Everestem, počty případů v „base campu“ i v zemi ale strmě rostou.

Článek

Nejistá sezóna. Tak by šla podle BBC aktuálně popsat situace pod nejvyšším vrcholem světa. Nepálská vláda sice povolila vstup do základního tábora po Mount Everestem, v něm se ale podle horolezců i místních pracovníků šíří nákaza covidem-19. Podle informací BBC se zatím potvrdilo sedmnáct pozitivních případů nákazy u osob, které kvůli příznakům nebo zdravotním komplikacím opustily základní nebo některý z výškových táborů a zamířily na testování do nemocnice v Káthmándú.

Počty nakažených potvrdili podle britské stanice zaměstnanci soukromé kliniky CIWEC v Káthmándú. Jenže nepálská vláda, pro kterou jsou zahraniční horolezci hlavním zdrojem příjmů, podle ministerstva cestovního ruchu žádné nakažené v základním táboře neeviduje. Jednání nepálské vlády podle BBC vzbuzuje obavy, že vážnost situace bagatelizuje ze strachu, že by mohlo dojít k uzavření základního tábora, k čemuž musela země přistoupit už loňský rok.

Himálajská záchranná asociace, která v základním táboře provozuje lékařskou kliniku, uvedla, že eviduje nakažené mezi horolezci, kteří jsou součástí větších expedicí. „Právě jsme obdrželi z Káthmándú potvrzení ohledně 17 pozitivních případů u horolezců, kteří odcestovali z Everestu,“ cituje BBC jednoho z pracovníků asociace. „Nyní jsme požádali expediční týmy, aby nás informovaly, než odletí za svými nemocnými členy do Káthmándú,“ dodal Lhakpa Nuru Sherpa.

Podle jednoho z lékařů pracujících na klinice v základním táboře počet lidí s příznaky podobnými těm u covidu-19 roste. „Téměř všichni horolezci zde kašlou, jakmile ale vidíme někoho ještě s dalšími příznaky, zajišťujeme, aby zůstal v izolaci,“ cituje BBC lékaře Prakashe Kharela.

Přibývající počty pacientů, kteří přicházejí z Everestu, pak potvrdila také klinika CIWEC v Káthmándú „Přicházejí k nám pacienti z oblasti Everestu, kteří měli před pár týdny pozitivní testy v naší nemocnici,“ řekl BBC zaměstnankyně kliniky Astha Pantová. „V tuto chvíli nemůžeme sdělit, o kolik lidí jde, ani žádné další informace,“ dodala Pantová.

Zdroje BBC ze základního tábora také uvedly, že se místní zdravotníci potýkají s nedostatečnou testovací kapacitou. Podle jednoho z místních lékařů, který si přál zůstat v anonymitě, pak dokonce ministerstvo zdravotnictví nepovolilo provádět v base campu PCR testování. „Kašel Khumbu (suchý kašel trápící osoby ve vysokých nadmořských výškách nebo nízkých teplotách) a další respirační onemocnění mohou vypadat jako covid, takže v zásadě zacházíme se všemi těmito případy, jako by šlo o covid,“ cituje lékaře server Explorers Web.

„Vláda se zdá být odhodlána nepozastavit tuto sezónu, ale to se může kdykoli změnit. Souhlasím se svými kolegy, že pro ty, kteří tu ještě nejsou, by nyní nebyl ten správný čas pro návštěvu do Nepálu,“ dodal pro Explorers Web lékař.

Svědectví horolezců pak lékaři dávají za pravdu. Na základě příspěvků horolezců na sociálních sítích se počet případů nákazy zjištěných na Everestu může podle deníku The Guardian pohybovat okolo třiceti. Nepálský horolezecký svaz přitom do této doby přiznal pouze čtyři případy nákazy.

Britský horolezec Steve Harris musel základní tábor opustit 20. dubna kvůli podezření na otok plic. „Nebyl po mně vyžadován test na covid-19 ani mi ho nikdo nenabídl. Po čtyřech dnech v Namče Bazar jsem byl vrtulníkem převezen do nemocnice v Káthmándú, “ řekl Harris pro Daily Mail. „Tam jsem byl testován a potvrzen jako covid pozitivní se zápalem plic a strávil jsem týden na jednotce intenzivní péče,“ uvedl Harris. „Už jsem byl propuštěn z nemocnice, ale stále se musím izolovat v hotelu, protože jsem stále pozitivní,“ dodal horolezec.

„Odletěla jsem vrtulníkem ze základního tábora zpět do Káthmándú po jednom dni,“ uvedla podle The Guardian 29. dubna horolezkyně z New Yorku Gina Marie Han-Leeová na Facebooku. „Jakmile jsem se dostala do nemocnice, test mi potvrdil, že jsem covid pozitivní a mám zápal plic. Strávila jsem čtyři noci na JIP,“ dodala Han-Leeová. „Situace v základním táboře je totální prů*er. Nevěděla jsem, do čeho jdu,“ napsala také Han-Leeová.

O den dříve než Han-Leeová na svém facebookovém profilu napsal polský horolezec Pawel Michalski, že „více než 30 lidí bylo evakuováno (ze základního tábora) vrtulníkem do Káthmándú s podezřením na otok plic“. Později bylo ale podle Michalského zjištěno, že evakuovaní mají pozitivní test na covid-19.

První zaznamenaný případ nákazy v základním táboře pochází z 15. dubna, kdy se nákaza prokázala u norského horolezce Erlenda Nessena a jednoho Šerpy. Nor se aktuálně podle The Guardian zotavuje z nemoci.

Nepál letos podle magazínu Outside vydal rekordních 408 povolení pro výstup na Mount Everest, čímž překonal rekord z roku 2019, kdy povolenek úřady vydaly 381. Podle magazínu toto číslo znamená, že v základním táboře může být až 1 000 lidí. Nepálský horolezecký svaz ani ministerstvo cestovního ruchu ale na dotazy magazínu ohledně situace v základním táboře nereagovaly.

Nepál za posledních 24 hodin zaznamenal více než sedm tisíc nových případů nákazy, což je nejvyšší denní nárůst od října loňského roku. Od začátku pandemie se v zemi nakazilo více než 343 tisíc lidí, 3 362 z nich zemřelo.

Reklama

Související témata:

Doporučované