Hlavní obsah

Počet nakažených zdolal další milion. Co říkají čísla o „druhé vlně“

Foto: Seznam Zprávy

Denní počet nových pozitivních případů zatím neklesá.

Reklama

Čína se začala připravovat na druhou vlnu nákazy covid-19. Jen během posledních dvou týdnů narostl počet nakažených na celém světě z šesti na osm milionů.

Článek

Konkrétně podle Univerzity Johnse Hopkinse počet pozitivně testovaných vzrostl za 14 dní z 6,39 milionu na více než 8 milionů.

Graf počtu nakažených tak sice dlouhodobě roste, nejde však o náznak druhé vlny koronaviru, která se tak často probírá.

Například v Brazílii totiž byl poslední přírůstek přes 23 tisíc nově odhalených případů. Čísla letí nahoru v řádu vyšších tisíců také ve Spojených státech, Indii, Rusku nebo Chile.

Pět zemí, které drží nechtěné prvenství v tom, že mají největší mezidenní nárůst nových případů, přidalo jen za pondělí do statistik přes 68 tisíc nových případů.

Například v Pákistánu přibylo více než 100 tisíc od 9. května, kdy země zrušila karanténní opatření. Podle expertů je navíc oficiální číslo podhodnocené, a některé nemocnice tak již ani nepřijímají pacienty kvůli přeplněným kapacitám. Pákistán se proto od půlnoci na úterý rozhodl vrátit k restriktivním opatřením.

Mimo zásadnější pozornost se koronavirus dál šíří i ve Spojených státech. V zemi přibylo za pondělí přes 20 tisíc případů a odborníci varují, že pandemie v USA ještě není u konce. Za pravdu jim dávají i již zmíněná čísla, která začala opět stoupat i v oblastech, kde se šíření již zpomalovalo.

V Číně přibylo za poslední čtyři dny několik desítek nakažených. Podle Univerzity Johnse Hopkinse naposledy 43 v pondělí.

Peking kvůli novému počtu nakažených zavřel místní trh a karanténa se pak rozšířila na dvacet čtvrtí v blízkosti trhu. Země se tak začala připravovat právě na možnou druhou vlnu. Oficiální statistky Číny o nákaze koronavirem jsou ale ve srovnání s ostatními zeměmi velice odlišné. Například Česká republika měla v posledních dnech vyšší počet denních pozitivních případů na zlomek obyvatelstva.

Čína má 1,4 miliardy obyvatel a 84 tisíc nakažených dělá 0,005 % promořenosti. Pro srovnání: Česká republika má se svým počtem pozitivně testovaných případů promořenost 0,09 %. To je skoro dvacetinásobně více než Čína, kde bylo původní ohnisko světové pandemie. Česko patří naopak mezi země, kterým se podle statistiky prakticky vyhnula.

Jiné země jsou na tom s počty podobně.

Spojené státy mají momentálně přes dva miliony potvrzených případů. Tedy téměř 25× více než Čína.

Samotná provincie Chu-pej, kde se nachází město Wu-chan, původní epicentrum pandemie, má oficiálně potvrzeno 68 tisíc případů. Chu-pej má hustotu populace 310 obyvatel na kilometr čtvereční. Stát New York, který má hustotu poloviční (159 obyvatel na kilometr čtvereční), má zároveň pětinásobek nakažených, tedy necelých 400 tisíc osob.

Reklama

Související témata:

Doporučované