Hlavní obsah

Počet návštěv v Praze roste. Je skoro stejně populární jako Mekka

Foto: Pixabay.org

Nejvíc návštěv hlásil v roce 2019 Hongkong. Navzdory protestům tak udržel prvenství.

Reklama

Do Prahy přijelo v roce 2019 více turistů. Podle mezinárodní výzkumné společnosti Euromonitor International zaznamenala česká metropole 9,2 milionu návštěv, což ve stovce nejnavštěvovanějších měst stačilo na 22. příčku.

Článek

Navzdory tomu, že Hongkongem zmítají už půl roku rebelie, podařilo se jihočínskému městu udržet první příčku v žebříčku nejnavštěvovanějších sídel světa. Podle průzkumu Top 100 City Destinations, který provedla společnost Euromonitor International, přijelo do metropole v ústí Perlové řeky 26,7 milionu turistů. To stačilo k tomu, aby si bývalá britská kolonie udržela světové prvenství.

Přesto se nepokoje obyvatel Hongkongu, které vyvolal sporný zákon o vydávání osob ke stíhání do pevninské Číny, na turistice či obchodních cestách negativně projevily. V roce 2018 přijelo do města 29,2 milionu turistů. Meziroční propad tedy činí 8,7 procenta.

Prvních deset pozic žebříčku ukazuje, kam se stáčejí (nejen) turistické siločáry. Do Top 10 se totiž dostalo hned pět měst z Asie. Druhou příčku turisté „vycestovali“ pro thajské hlavní město Bangkok, třetí pro bývalou portugalskou kolonii, nyní čínské správní území Macao. Čtvrté místo si udržel Singapur a konečně devítka zůstala pro Malajsii a její Kuala Lumpur.

Asie patří v optice turistického a byznysového ruchu k nejrychleji se rozvíjejícím oblastem, což dokazuje nejen hojná účast v první desítce, ale také 43 pozic v celém stočlenném poli. Nejvyšším tempem však také rostou návštěvy v tomto rozlehlém regionu. V roce 2018 se jejich počet v pulzujících asijských metropolích zvýšil o 7,5 procenta na 363 milionů, letos se růst trochu zpomalil na 6,5 procenta. Dorazilo 386,5 milionu turistů.

Kromě počtu návštěv, které Euromonitor International definuje jako příjezd osob, jež v daném městě stráví od 24 hodin do jednoho roku a nebydlí ve vlastním, sleduje průzkum také peníze, které lidé při svých výletech v metropolích utratí. V Asii šlo v roce 2019 o 532 miliard amerických dolarů, tedy 12,5 bilionu korun.

Výzkum však připomíná, že kromě turistického cíle představuje Asie a její rychle rostoucí ekonomiky zdroj návštěvníků pro zbytek světa. A zde se dostáváme ke královně turistického ruchu – Evropě. „Starému světu“ totiž s přehledem patří prvenství v absolutním počtu. V roce 2019 přijelo do Evropy téměř 722 milionů návštěvníků, kteří tu utratili 577 miliard dolarů, tedy 13,5 bilionu korun. Z toho je zřejmé, že obdivovatelé evropských měst se 799 dolary na hlavu docela škudlí. V Asii nechají 1 378 dolarů.

Co se týče počtu návštěv, sice kraluje, pokud však v dynamice asijského růstu nedojde ke zlomu, dlouho si toho Evropa užívat nebude – meziroční nárůst činil jen 2,9 procenta. Největší evropské lákadlo leží podle průzkumu na druhé straně kanálu La Manche. Britská metropole Londýn přitáhla v roce 2019 zhruba 19,6 milionu návštěvníků, zhruba o 300 tisíc víc než v roce 2018.

Další místo pro Evropu „utrhla“ Paříž s více než 19 miliony příjezdů. Pak se tradiční evropské metropole nadlouho odmlčí, teprve na 16. místě se objevuje věčné město Řím, které v roce 2019 přilákalo 10,3 milionu lidí.

V tomto ohledu tedy 22. příčka pro Prahu a jejích více než devět milionů návštěvníků nevypadá vůbec zle. Zvlášť například v porovnání s Tokiem (10,4 milionu návštěv) nebo saúdskoarabskou Mekkou (9,8 milionu). Té se ovšem o návštěvy stará kromě jiného také povinnost muslimů vykonat do ní alespoň jednou v životě pouť, takzvaný hadždž.

Mekce s 9,8 milionu návštěv patří titul nejnavštěvovanějšího místa pouštního království, ale co do počtu ji s přehledem přehraje Dubaj v sousedních Spojených arabských emirátech. Ročně ji navštíví 16 milionů lidí, čímž ji korunovali na post jedničky v regionu Blízkého východu a Afriky.

O dva miliony lidí méně než do Dubaje pak dorazilo v roce 2019 do New Yorku, který vede žebříček Top 10 amerických destinací. Následuje ho Miami a Los Angeles. Tato tři města pak dají dohromady tolik návštěvníků, že je zbylá sedmička nedokáže překonat ani v součtu.

+6

Reklama

Doporučované