Hlavní obsah
Online

Hygiena ví o prvních Češích, co se nakazili na dovolené

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie.

Reklama

aktualizováno •

Spojené státy znovu překonaly dosavadní rekordní nárůst počtu nakažených koronavirem za 24 hodin. Největší přírůstky v posledních dnech hlásí nejlidnatější americké státy, tedy Kalifornie, Texas a Florida. Dění sledujeme online.

Článek

Co byste měli vědět:

- Chorvatsko dnes oznámilo svůj dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodin jich podle krizového štábu přibylo 140.

- Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice tak chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

- Počet případů nákazy koronavirem ve Spojených státech se v pátek zvýšil o téměř 69 000. Již potřetí za sebou tak denní přírůstek případů dosáhl nového rekordu. Vyplývá to z údajů agentury Reuters. Na celém světě jich za posledních 24 hodin podle Světové zdravotnické organizace (WHO) přibylo rekordních 228 102.

Světové dění jsme sledovali online i včera:

  • Hvězda Bollywoodu Amitábh Baččan je v nemocnici s koronavirem

    Amitábh Baččan, hvězda indické filmové produkce, takzvaného Bollywoodu, leží v nemocnici poté, co se u něj potvrdila nákaza koronavirem. Herec to uvedl na twitteru. Krátce nato ohlásil pozitivní nález na SARS-CoV-2 rovněž jeho syn Abhišek.

  • První Češi si přivezli koronavirus z letní dovolené

    Hygienici ví o prvních případech Čechů, kteří si přivezli koronavirus z letní dovolené. Informoval o tom server Lidovky s tím, že ministerstvo zdravotnictví případy s ohledem na ochranu osobních údajů nekomentuje a není tak jasné, o kolik lidí jde.

  • V Indii schválili lék na koronavirus, uspěl v klinické studii

    Indické úřady povolily používání léku Itolizumab domácí farmaceutické společnosti Biocon pro léčbu mírných až vážných dýchacích obtíží, včetně těch způsobovaných covidem-19. Lékaři budou moci přípravek podávat poté, co se osvědčil v klinických testech, píše agentura Reuters.

  • Tři zaměstnanci Foxconnu mají covid-19, kolegové jsou v karanténě

    Tři zaměstnanci kutnohorské firmy Foxconn mají koronavirus, byli v kontaktu s nakaženým z ohniska v Církvici na Kutnohorsku. Dalších 19 zaměstnanců je v karanténě, v neděli budou testováni na možnou nákazu. ČTK to dnes řekla mluvčí krajské hygienické stanice Dana Šalamunová.

    Na Kutnohorsku dnes podle Šalamunové přibylo sedm nových potvrzených případů nákazy covid-19, celkem je tak v souvislosti s ohniskem v Církvici nakaženo již 46 lidí.

  • Na vojenských základnách USA na Okinawě se šíří koronavirus

    Na dvou amerických vojenských základnách na japonském ostrově Okinawa se nakazilo koronavirem několik desítek vojáků. Podle agentury Kjódó to dnes oznámila vláda prefektury Okinawa s tím, že infikovaných je 61 příslušníků námořní pěchoty.

    Americké ozbrojené síly okinawským úřadům sdělily, že uvedené případy nákazy se potvrdily od úterý do dneška na dvou základnách - Futenma a Camp Hansen. Oba tyto armádní objekty byly izolovány a byla v nich vyhlášena karanténa.

  • V Texasu se opakuje scénář z nejhůře zasažených amerických států

    Druhý nejlidnatější americký stát Texas v posledních dnech téměř denně překonává dosavadní denní rekordy počtu nově nakažených a zemřelých s koronavirem, uvádí ČTK. Tamní úřady začaly před několika měsíci jako první uvolňovat restriktivní opatření po prvním vzedmutí viru v zemi, nyní však některá omezení zavádí znovu a hrozí další karanténou. Řada nemocnic již dosahuje vrcholu své kapacity, lidé čekají hodiny ve frontách na testování a samoobsluhy požadují povinné nošení roušek, píše agentura AP.

  • Ze stovky testovaných na covid-19 v Jihlavě je jeden pozitivní

    Z více než 100 testů na koronavirus, které hygienici v pátek odebrali zaměstnancům jihlavské nemocnice a klientům sociálních služeb, je pozitivní jeden. Podobné množství lidí otestovali dnes, výsledky by měly být v neděli odpoledne. Všechny případy souvisí s ohniskem nemoci covid-19 ve Větrném Jeníkově. ČTK to dnes řekl Jiří Kos z krajské hygienické stanice.

    „Je jeden pozitivní případ, odebíralo se víc než sto, takže je to v pohodě. Čekali jsme, že to bude horší. Ale platí to dnes, zítra může být situace úplně jiná. Pokračujeme dál i zítra, protože těch kontaktů, jak se nám do toho dostaly sociální služby a nemocnice, je strašně moc. Minimálně zítra a v pondělí se ještě pojede (testování) v plném rozsahu,“ řekl Kos.

  • V Chorvatsku zaznamenali rekordní denní přírůstek 140 nakažených

    Chorvatsko dnes oznámilo svůj dosud nejvyšší denní přírůstek potvrzených případů nákazy koronavirem SARS-CoV-2. Za uplynulých 24 hodin jich podle krizového štábu přibylo 140 a v současné chvíli je v zemi nemocných 1088 lidí. V Chorvatsku se epidemická situace v poslední době znatelně zhoršila, a úřady se proto rozhodly opětovně zpřísnit některá preventivní opatření.

  • Odběrové místo na test covid-19 v Kolíně dnes navštívilo 13 lidí

    Odběrové místo na testování nákazy covid-19 v Kolíně, které se o víkendu mimořádně otevřelo v reakci na rostoucí počet nakažených na Kutnohorsku, navštívilo dnes 13 lidí. ČTK to řekl ředitel kolínské nemocnice Petr Chudomel. Podle něj jde o minimum lidí, všichni testování měli doporučení od hygieniků nebo praktických lékařů.

    V Kolíně dosud odběrové místo fungovalo jen ve všední dny, kvůli rostoucímu počtu nakažených na Kutnohorsku bude až do odvolání fungovat i v sobotu, a to vždy od 7:00 do 12:00. V neděli pak bude odběrové místo pro lidi k dispozici v Kutné Hoře ve stejný čas.

  • V Srbsku pokračují protesty navzdory zákazu shromažďování

    Slzný plyn nasadila srbská policie proti demonstrantům, kteří se v pátek večer pokusili proniknout do budovy parlamentu v Bělehradě. Už čtvrtou noc za sebou protestovali demonstranti v metropoli proti vládě prezidenta Aleksandara Vučiče. Demonstrace se konaly navzdory rozhodnutí krizového štábu, že v metropoli zavede zákaz veřejného shromažďování více než deseti osob kvůli zhoršující se epidemiologické situaci. Jejich účastníci protestovali i proti způsobu, jakým vláda postupuje v boji proti koronaviru.

    Demonstranti házeli na policisty střežící budovu parlamentu lahve, kameny a světlice a snažili se odstranit ochranné kovové zábrany. Po opakovaných útocích policisté nasadili k rozehnání davu slzný plyn, incident nakonec vyvrcholil střetem obou skupin. Nekolik lidí bylo zatčeno a řada reportérů zraněna, informovala agentura AP.

  • Na jihlavské radnici budou povinné roušky, zvažuje se i MHD

    Jihlavský magistrát zavede od pondělí 13. července povinné nošení roušek při vstupu do budov úřadu. Přímo na magistrátu se sice nemoc covid-19 zatím neprojevila, ale nemocná je jedna spolupracovnice města. Radnice tak chystá preventivně další opatření, znovu by mohly být povinné i roušky v MHD. ČTK to dnes v tiskové zprávě sdělil mluvčí magistrátu Radovan Daněk.

    „Od pondělí bude povinné nošení roušek při vstupu na pracoviště našeho úřadu,“ uvedla primátorka Jihlavy Karolína Koubová (Fórum Jihlava). V pondělí zasedne krizový štáb města a připraví další opatření.

  • Bilance případů koronaviru v Rusku se drží na téměř stejné úrovni

    Rusko dnes oznámilo 6611 nových případů nákazy koronavirem a 188 mrtvých v souvislosti s nemocí covid-19 za uplynulých 24 hodin. Celkový počet infikovaných osob tak vzrostl na 720 547, počet zemřelých na 11 205. Oznámila to dnes agentura TASS s odvoláním na krizový štáb. Z nemoci covid-19 se dosud uzdravilo 497 446 pacientů.

  • Opakované testy na covid-19 ve Vodňanské drůbeži jsou negativní

    Opakovaně negativní test na koronavirus má 104 zaměstnanců firmy Vodňanská drůbež z holdingu Agrofert. V první sérii testů je měli také negativní. Pro ně tak končí mimořádné protiepidemické opatření, kvůli němuž měli omezený pohyb.

    Hygienici ještě v pondělí opakovaně otestují čtyři zaměstnance a čtyři veterináře. ČTK to dnes řekly ředitelka krajské hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová a epidemioložka jihočeských hygieniků Jitka Luňáčková.

  • Brazílie ohlásila přes 45 000 nových případů koronaviru

    V Brazílii přibylo za minulých 24 hodin 45 048 dalších případů nákazy koronavirem a 1214 nových úmrtí v souvislosti s touto infekcí. Celkový počet obětí nemoci covid-19 dosáhl 70 398. Údaje odpovídající bilanci z předešlého dne dnes podle agentury Reuters oznámilo brazilské ministerstvo zdravotnictví.

    Jihoamerickou zemi s 210 miliony obyvatel postihla nákaza virem SARS-CoV-2 velmi citelně, od začátku epidemie se infekce prokázala u 1 800 000 lidí, z nichž 70 398 zemřelo. To je nejvíce na světě po Spojených státech.

  • Na Kutnohorsku začala platit přísnější opatření

    Na Kutnohorsku začala dnes platit přísnější hygienická opatření kvůli koronaviru. Ve veřejných vnitřních prostorách musejí lidé nosit roušky, omezeny jsou hromadné akce a zakázány návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. Mimořádné opatření hygienici vydali v pátek kvůli ohnisku nákazy v Církvici, platí od půlnoci na dnešek.

    Počet účastníků venkovních akcí nesmí přesáhnout 300 a ve vnitřních prostorech 200. V restauracích musejí lidé dodržovat odstup alespoň dva metry. U stolu mohou sedět maximálně čtyři lidé s výjimkou členů domácnosti nebo blízkých osob. Používat by se měla dezinfekce. Na koupalištích může být ve stejný čas maximálně 500 lidí, i tam musejí lidé dodržovat rozestupy a musí být zajištěna dezinfekce.

  • Počet nových případů covid-19 se čtvrtý den drží nad stovkou

    Počet nových případů kororonaviru v Česku čtvrtý den po sobě stoupl o víc než stovku. Za pátek jich přibylo 143. Celkem hygienici od vypuknutí nemoci covid-19 v zemi potvrdili 13 062 nakažených. Vyléčilo se 8209 z nich, 352 lidí zemřelo.

    Ve většině okresů v Česku se nově nakažení neobjevují, ohniska nemoci jsou na Karvinsku, Frýdecko-Místecku, Kutnohorsku a Jihlavsku. Vyplývá to z informací na webu Ministerstva zdravotnictví.

  • Emirates kvůli koronaviru zruší až 9000 pracovních míst

    Dubajská letecká společnost Emirates Airline by v důsledku koronavirové krize mohla zrušit až 9000 pracovních míst. Uvedl to podle serveru BBC prezident podniku Tim Clark. Před koronavirovou krizí firma zaměstnávala 60 000 lidí.

    Clark uvedl, že aerolinky již snížily počet pracovníků o deset procent. „Budeme jich pravděpodobně muset nechat odejít o něco více, zřejmě až 15 procent,“ upozornil.

    Koronavirová krize těžce zasáhla leteckou přepravu po celém světě. Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA) předpokládá, že osobní letecká přeprava se na úroveň z období před příchodem koronavirové krize vrátí nejdříve v roce 2023.

Reklama

Související témata:

Hlavní zprávy