Hlavní obsah
Online

Koronavirus se v Pardubicích nepotvrdil, pacient byl propuštěn domů

Foto: Profimedia.cz

Ochranné obleky jsou pro čínské zdravotníky povinností.

Reklama

aktualizováno •

Prodloužené volno, které čínská vláda vyhlásila po oslavách lunárního roku ve snaze zamezit šíření koronaviru, končí. Některé obchody a školy nicméně zůstávají nadále zavřené. Nebezpečný koronavirus si za pondělí v Číně vyžádal životy 108 lidí, což je nejvyšší číslo od začátku epidemie.

Článek

Nový typ koronaviru má v pevninské Číně na svědomí již 1 018 mrtvých. Nakažených v pondělí přibylo 2 478, tedy méně než v neděli. Celkový počet potvrzených případů tím vystoupal na 42 638, z nichž se však někteří již vyléčili. Informaci přinesla agentura Reuters.

Velká většina nových obětí a nakažených pochází z centrální provincie Chu-pej, v níž leží i nejhůře zasažené město Wu-chan, které je ohniskem epidemie. Úřady provincie přitom v pondělí večer uvedly, že chtějí ještě prověřit dalších více než 16 000 lidí, u nichž existuje podezření, že jsou virem nakaženi.

V Číně v pondělí skončilo novoroční volno, které úřady ve snaze zabránit šíření nemoci prodloužily o deset dní. Čína však i přes konec svátků neotevřela některé obchody, školy či továrny.

Zastavení provozů dopadá na druhou největší světovou ekonomiku a globální dodavatelský řetězec, v důsledku epidemie klesla i důvěra investorů v ekonomiku eurozóny.

Nákaza se již rozšířila do několika desítek zemí, úmrtí mimo pevninskou Čínu však zatím zaznamenali po jednom na Filipínách a v Hongkongu. Nejvíce infikovaných mimo Čínu hlásí Japonsko.

  • Úterní bilance

    Nový typ koronaviru, označovaný od úterý jako Covid-19, má na svědomí už nejméně 1018 mrtvých. Vyplývá to ze zatím posledních údajů, které v úterý oznámil generální ředitel WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Uvedl, že vakcína proti viru by mohla být k dispozici za 18 měsíců.

    Čínské úřady zaznamenaly 42 708 potvrzených případů nákazy, což odpovídá 99 procentům všech nemocných. V nejlidnatější zemi světa zemřelo v důsledku nákazy 1017 lidí. Mimo Čínu je zatím známo jedno úmrtí, novému koronaviru podlehl pacient na Filipínách.

    Německé úřady hlásí 16 případů, z toho v Bavorsku jich je 14 a všechny souvisí s firmou Webasto, kde se před několika týdny zaměstnanec nakazil od čínské kolegyně.

    V Číně nyní klinicky zkouší léčit novou nákazu antivirovým přípravkem remdesivir. Podle agentury Nová Čína testy s účastí 761 pacientů začaly minulý týden ve čtvrtek ve Wu-chanu. Podle listu The Wall Street Journal byl remdesivir patrně účinný při léčbě 35letého pacienta s koronavirem ve státě Washington na severozápadě USA.

  • V Číně se dá po prázdninách do pohybu až 160 milionů lidí

    Čínské úřady očekávají, že se mezi úterým a 18. únorem, kdy končí novoroční prázdniny,  dá do pohybu 160 milionů lidí. Pravděpodobně tak dojde k dalšímu nárůstu šíření nového koronaviru, uvádí agentura Reuters.

  • V Hongkongu se vyšetřuje šíření viru v bytovém domě

    Hongkong vyšetřuje možné šíření nového koronaviru v předměstském bytovém domě. Úřady se na budovu zaměřily poté, co byly na dvou různých podlažích budovy nahlášeni dva nakažení, píše agentura Bloomberg. Za šířením by podle úřadů a zdravotníků mohlo být sdílené potrubí.

  • Americké aerolinky prodlužují pozastavení letů do Číny

    American Airlines oznámily prodloužení doby, kdy budou pozastaveny lety do a z pevninské Číny a Hongkongu. V prohlášení společnosti stojí, že lety mezi pevninskou Čínou a Dallasem a Los Angeles pozastaví do 24. dubna. Lety z Dallasu a Los Angeles do Hongkongu jsou pozastaveny do 23. dubna. „Budeme i nadále situaci vyhodnocovat a podle potřeby omezení upravovat,“ cituje společnost americká CNN.

  • Umělec jako podporu Číně přezpíval Jacksonovu píseň

    Zahraniční umělec žijící v Číně nahrál novou verzi písně Michaela Jacksona You Are Not Alone s textem, který má ukázat podporu místním lidem v boji s novým koronavirem, informují Global Times.

  • Ministr Vojtěch na Twitteru: Případ z Pardubic je negativní

    Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na Twitteru informoval o tom, že výsledky cizince, hospitalizovaného v Pardubické nemocnici, byly negativní.

    „U pacienta se jednalo o respirační onemocnění. Nebylo závažného charakteru, proto byl ještě v nočních hodinách propuštěn do domácího léčení,“ upřesnil mluvčí nemocnice Dušan Korel.

    V Pardubické nemocnici šlo už o čtvrtý případ podezření na koronavirus. Stejně jako u čínského občana se však ani jednou nákaza nepotvrdila.

  • Bavorsko má další dva případy koronaviru

    Bavorské úřady v úterý oznámily, že testy přítomnost koronaviru potvrdily u dalších dvou lidí. Jejich onemocnění souvisí s firmou Webasto ze Stockdorfu u Mnichova, kde se před několika týdny objevil první případ nákazy tímto virem v Německu. Celkem je v zemi už 16 případů nákazy, informuje ČTK.

  • Karanténu v Riverside opouštějí téměř dvě stovky Američanů

    Téměř dvěma stovkám osob dnes skončila dvoutýdenní karanténa na vojenské základně v americkém Riverside. U žádného z celkem 195 pacientů nebyla zjištěna nákaza koronavirem, informuje americká stanice ABC.

  • Zmatky v testech poslaly nakaženou Američanku mezi zdravé

    Chyby amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) a nemocnice v San Diegu vedly k tomu, že žena nakažená novým koronavirem zamířila zpět na vojenskou základnu Miramar místo na izolaci v nemocnici, píše CNN. Žena, kterou Spojené státy evakuovaly z čínského Wu-chanu, pociťovala příznaky nového koronaviru a byla převezena do nemocnice.

    Nemocnice poslala své vzorky do laboratoře CDC v Atlantě k testování. Podle CNN byly vzorky při příjezdu nesprávně označeny, a proto nedošlo k jejich testování. Žena se tak vrátila na základnu, kde zdravotníci na chybu přišli a ženu izolovali. Následně provedli testy, které dopadly pozitivně. K nákaze dalších osob podle CDC nedošlo, informuje CNN.

  • V boji proti koronaviru pomáhají roboti

    Číně mají v rámci boje s koronavirem pomoci roboti, kteří rozprašují látky omezující další možné šíření onemocnění v hustě osídlených oblastech. Zprávu přinesla čínská státní tisková agentura Sin-chua.

  • Vakcína proti koronaviru za 18 měsíců?

    První vakcína proti novému typu koronaviru, který se od loňského prosince šíří z Číny, by mohla být k dispozici za 18 měsíců. Dnes o tom podle agentury Reuters informoval generální ředitel Světové zdravotnické organizace Tedros Adhanom Ghebreyesus.

  • Pardubická nemocnice přijala cizince s podezřením na koronavirus

    Pardubická nemocnice prověřuje cizince s podezřením na nákazu novým koronavirem. Dnes kolem 11:00 jej přivezla záchranka. ČTK to řekl mluvčí Zdravotnické záchranné služby Pardubického kraje.

    Výsledky vyšetření bude Pardubická nemocnice znát během noci. „Pacient je v izolaci na infekčním oddělení. Pokud by se onemocnění potvrdilo, bude transportován do Nemocnice Na Bulovce,“ uvedl mluvčí Pardubické nemocnice Dušan Korel.

    Podle mluvčího krajské záchranky Aleše Malého se muž vrátil 3. února ze střední Číny a v posledních čtyřech dnech měl příznaky respiračního onemocnění. „Jedná se o teplotu vyšší než 38 stupňů, kašel a motání hlavy,“ řekl pro Seznam Zprávy Malý, který ale nemohl uvést nic bližšího k místu, odkud pacienta do Pardubic převezli. Podle informací ČT ale muž pracoval v asijském bistru v Přelouči.

    Pokud se onemocnění potvrdí, záchranáři ho Na Bulovku převezou speciální sanitkou v takzvaném bioboxu. „Sanitka, kterou jsme ho převáželi do Pardubic, bude dekontaminována a vrátí se do služby,“ dodal Malý.

  • Podezření na koronavirus u dvou britských vězňů

    Dva muži podstoupí test na přítomnost nového koronaviru. Oba aktuálně pobývají ve věznici v Bullingdonu v hrabství Oxfordshire, informuje britská stanice Sky News.

  • Čínští stolní tenisté místo cesty domů zůstanou v Kataru

    Čínský tým se z důvodu epidemie koronaviru nemůže vrátit domů, zatím tak setrvá na katarské vojenské základně. Celkem třicítka tenistů letěla do Číny přes Dauhá z turnaje German Open, nakonec zde setrvá až do Qatar Open, které začíná 3. března. Katarská asociace stolního tenisu čínskému týmu poskytla jídlo, ubytování, 15 tréninkových stolů a dva tisíce míčků, uvádí americká CNN.

  • Vysoké školy omezují kvůli koronaviru kontakty s Čínou

    Vysoké školy v Česku odkládají kvůli hrozbě nákazy koronavirem příjezdy čínských studentů a akademiků, kteří na univerzitách studují a měli v nejbližší době přijet na stáž nebo výměnný pobyt. Některé školy na výzvu hygieniků už izolovaly na 14 dní studenty či pedagogy, kteří z Číny přicestovali, informuje ČTK.

  • Nový koronavirus už má oficiální název

    Světová zdravotnická organizace oficiálně pojmenovala nový druh koronaviru „COVID-19“, informuje agentura AFP.

  • Počty nakažených v Číně

    Čína k dnešnímu dni hlásí přes 42 600 nakažených novým koronavirem a přes tisíc mrtvých. Epicentrum nákazy, provincie Chu-pej ve střední Číně, má oficiálně přes 18 400 nakažených, uvádí ve své grafice agentura AFP.

  • Na koronavirus se v ČR testovalo 64 lidí, vše negativní

    V Česku se kvůli možnému podezření na nákazu novým koronavirem testovalo 64 lidí. Výsledky všech jsou negativní, informuje ČTK na základě dat Státního zdravotního ústavu do 10. února.

  • Singapur hlásí další dva případy nákazy

    Singapurské úřady potvrdily další dva případy nákazy novým koronavirem, celkově tak počet nakažených v zemi vystoupal na 47, sedm pacientů je v kritickém stavu. Ani jeden z dvojice nejnovějších pacientů přitom v poslední době nenavštívil Čínu, uvedlo singapurské ministerstvo zdravotnictví.

  • Jižní Korea odrazuje své občany od cesty do šesti zemí

    Korejské ministerstvo zdravotnictví varuje své občany před cestou do šesti asijských zemí kvůli epidemii koronaviru, konkrétně do Japonska, Singapuru, Tchaj-wanu, Thajska, Malajsie a Vietnamu. V Jižní Koreji je zatím potvrzeno nejméně 28 případů nákazy novým koronavirem.

Reklama

Hlavní zprávy