Hlavní obsah

První cestující se dostali z obřích lodí, kde je uvěznil koronavirus

Foto: Flickr.com/Bernard Spragg NZ

Cestující budou na lodi Diamond Princess v karanténě téměř dva týdny.

Reklama

aktualizováno •

Podle nejnovějších informací lékaři potvrdili již 61 případů nákazy koronavirem na výletním plavidle Diamond Princess. To kotví od úterý v japonském přístavu Jokohama v Tokijském zálivu. Prvních deset nakažených cestujících úřady potvrdily již ve středu. Na 3700 lidí tak zůstává na palubě lodi v karanténě. Informovala o tom filipínská pobočka americké televize CNN.

Článek

O šest desítek nakažených cestujících ze zaoceánského plavidla Diamond Princess se mají postarat zdravotnická zařízení v Tokiu a okolí. Dalším téměř 3700 lidem japonské úřady nepovolily vylodění. V karanténě tak setrvají do 19. února.

Věk pacientů, kteří se nakazili na palubě lodi, se pohybuje v rozmezí 20 až 80 let. Onemocnělo 21 Japonců, osm Američanů, pět Kanaďanů, pět Australanů, Argentinec a Brit. Podle informací japonského ministerstva zdravotnictví nevykazuje nikdo z nich vážnější příznaky onemocnění.

Na možnou nákazu na palubě lodi přivedl pozornost pacient nakažený koronavirem, který se na lodi Diamond Princess nedávno plavil. Lékaři nejprve vyšetřili všechny cestující a posádku, následně pak pro další vyšetření vyčlenili 273 lidí.

Dovolená v karanténě

S problémy s vyloděním se potýkají mimo lodě Diamond Princess i dvě další plavidla. Loď Westerdam se marně snaží najít přístav, kde by mohla přistát. Loď byla totiž z důvodu obav z nákazy odmítnuta jak v Japonsku, tak na Tchaj-wanu. Nikdo ale z bývalých ani současných pasažérů nevykazuje známky nákazy.

Od středy do neděle byli v karanténě uvězněni i cestující plavidla World Dream poté, co se u osmi nedávných cestujícím prokázala nákaza koronavirem. Úřady v Hongkongu je v neděli pustily z karantény: loď smělo opustit všech 3600 cestujících a 1800 členů posádky, jak informují místní média. Posádka ale měla výsledky negativní.

Deník South China Morning Post na svých internetových stránkách informuje, že všichni cestující i posádka z lodi po absolvování zdravotní prohlídky vystoupili. Úřady původně počítaly s tím, že udělat testy 1800členné posádce potrvá čtyři dny, ale nakonec to zdravotníci díky personálním posilám při odběru vzorků i práci v laboratořích stihli během jednoho dne.

Počet pacientů nakažených koronavirem přesáhl 37 500 případů po celém světě. Přes 800 lidí onemocnění podlehlo. Překonal tak epidemii viru SARS. Nejrozšířenější je virus v Číně, kde se koncem minulého roku objevil.

V České republice byla všechna vyšetření pacientů s podezřením na nákazu koronavirem negativní.

Reklama

Doporučované