Hlavní obsah
Online

Koronavirus se mohl na člověka přenést přes luskouny

Foto: Profimedia.cz

Oční lékař Li Wen-liang před koronavirem varoval už loni, policie ho obvinila z šíření falešných zpráv.

Reklama

aktualizováno •

Lidí nakažených koronavirem dál přibývá – v pevninské Číně už evidují více než 31 tisíc případů. Ke čtvrtečnímu večeru viru podlehlo 636 lidí. Podle tamních vědců se vir mohl na člověka přenést přes luskouny.

Článek

Chránění luskouni se loví pro maso, které se v zemích jako Čína považuje za delikatesu, a kvůli šupinám, jež se v tradiční čínské medicíně používají k léčbě mnoha nemocí, od rakoviny až po artritidu. Luskoun patří k nejvíce pašovaným savcům v Asii.

Čtyřiašedesát obětí zaznamenaných za poslední den zemřelo ve městě Wu-chan ve střední Číně, odkud se virus označovaný jako 2019-nCoV začal šířit. Ve čtvrtek mu podlehl i čínský lékař Li Wen-liang, který jako jeden z prvních na konci loňského roku před novým koronavirem varoval.

Policie tehdy tohoto 34letého oftalmologa obvinila z šíření poplašných zpráv. Jeho smrt provázely nejasnosti, vše má nyní prověřit čínská protikorupční agentura.

Virus se také dál šíří na japonské výletní lodi, která je kvůli nemoci v karanténě v přístavu v Jokohamě. Onemocnělo dalších 41 lidí. Celkový počet nemocných na plavidle tak vzrostl na 61.

  • Zdravotníkům v Číně pomáhají roboti

    Zdravotnický personál v čínském Nankingu má v boji s koronavirem za spojence roboty. Ti pomocí ultrafialových paprsků pomáhají s likvidací bakterií, informuje mexická televize Foro.

  • Vakcína proti koronaviru nejdříve v roce 2021

    Vědci, kteří pracují na vakcíně proti novému typu koronaviru, vydali prohlášení, že vakcína nebude připravena dříve než v roce 2021. „Důležité je, že jako světová komunita opravdu věnujeme výrobě vakcíny veškeré úsilí, aby byla připravená v co nejkratším čase,“ řekl CNN šéf týmu zabývajícího se vyvinutím vakcíny Robin Shattock z Imperial College v Londýně. Podle Shattocka může být vakcína hotová už příští rok, což možná může znít jako dlouhá doba, ale bude to rychlejší vývoj vakcíny než kdy dříve, cituje vědce CNN.

  • Mezi 61 nakaženými na výletní lodi je 11 Američanů

    Nejméně 61 osob včetně jedenácti Američanů nakažených koronavirem je na palubě výletní lodi, která kotví u japonských břehů. Pasažéři musí zůstávat uvnitř lodi 23 hodin denně, ven na palubu mohou jen na necelou hodinu, navíc s rouškou a musí udržovat odstup od ostatních osob alespoň tři metry, informuje CNN.

  • Jak virus šíří netopýři a jak budou vypadat příští epidemie

    Podle expertů pochází nový koronavirus od netopýrů, vědci tak už možná vědí, jak se budou v budoucnu šířit další podobné epidemie, informuje agentura Bloomberg.

  • Koronavirus v USA v číslech

    Jen šest lidí odhalily kontroly na letištích, zbytek identifikovali zdravotníci na pohotovostech. Dalších 26 případů zdravotníci testovali díky seznamu kontaktů lidí, kteří přicestovali z rizikových oblastí. Průměrný věk testovaných byl 29 let, 55 % testovaných byli muži. Testy podstoupilo také 17 zdravotníků a 48 vysokoškolských studentů. Pozitivních testů zatím Spojené státy zaznamenaly jedenáct.

  • Hongkong hlásí už 26 nakažených

    Další dva nakažení přibyli v pátek, celkově je tak v Hongkongu už 26 potvrzených případů nákazy koronavirem. Muž, kterému je 58 let, je podle CNN ve vážném stavu, zatímco 42letá žena by neměla být v ohrožení života. Blízcí obou osob jsou v karanténě.

  • Ze školy je nemocnice s více než pěti tisíci lůžky

    Úřady ve Wu-chanu nechaly přeměnit místní školu komunistické strany v nemocnici, která pojme 5 400 pacientů, informuje čínský deník People's Daily.

  • Oba pacienty v Illinois nemocnice propustila

    Oba pacienty, šedesátiletý manželský pár, nemocnice propustila do domácí izolace. „Navzdory nepříjemné situaci byli všichni zdravotníci velmi milí a chápaví. Byla to naše nejlepší zkušenost se zdravotním zařízením, ale přece jen už se těšíme domů a až se náš život vrátí do normálu,“ cituje jednoho z pacientů americká CNN. Pacienti se měli nakazit během své návštěvy čínského Wu-chanu.

  • Prezidenta Trumpa neznepokojuje čínské pokrytí epidemie koronaviru

    Americký prezident Donald Trump řekl, že ho neznepokojuje čínské pokrytí epidemie nového koronaviru s epicentrem ve Wu-chanu. Prezident řekl, že měl ve čtvrtek „skvělý rozhovor“ se svým čínským protějškem. „Čína dělá co může. Včera jsem měl velmi dobrý rozhovor s prezidentem Si Ťin-pchingem, většinu času jsme řešili právě koronavirus. Čína pracuje opravdu tvrdě a předvádí velmi profesionální práci. Jsou v kontaktu s WHO i americkým Centrem pro kontrolu a prevenci nemocí,“ cituje Trumpa CNN.

  • Výletní loď v Japonsku má nejvíce případů nákazy mimo Čínu

    Nejméně 61 pasažérů na palubě výletní lodi kotvící u japonských břehů je nakaženo novým koronavirem. Jde tak o největší počet nakažených na jednom místě mimo pevninskou Čínu. Počet nakažených vzrostl ze čtvrtečních dvaceti na 61, informuje americká CNN. Na lodi je 2 666 pasažérů a 1 045 členů posádky.

  • Čeští vědci se podíleli na vývoji testu prokazujícího koronavirus

    Čeští vědci se podíleli na vývoji nové diagnostické soupravy, která spolehlivě prokazuje přítomnost nového koronaviru v těle nemocných. ČTK o tom dnes informovala Markéta Růžičková z kanceláře Akademie věd ČR. Diagnostickou soupravu vyvinula švédská společnost TATAA Biocenter ve spolupráci s laboratoří genové exprese Biotechnologického ústavu AV ČR a maltskou nemocnicí Saint James Hospital. V této nemocnici se již nový test používá při testování pacientů a zájem o něj projevil také Mezinárodní červený kříž.

  • Zdravotníci v Hongkongu po pěti dnech ukončují stávku

    Hongkongští zdravotníci si odhlasovali konec stávky. Tisíce pracovníků požadovaly během pětidenní stávky od vlády uzavření všech hranic s pevninskou Čínou a zavedení přísnějších opatření proti šíření koronaviru. Pro ukončení stávky hlasovalo sedm tisíc zdravotníků, proti čtyři tisíce. Správkyně Hongkongu Carrie Lamová nechala až na tři zavřít veškeré hraniční přechody s Čínou a zavedla povinnou karanténu pro všechny příchozí z Číny.

  • WHO: Pokles nakažených je dobrá zpráva, musíme být ale opatrní

    Světová zdravotnická organizace označila pokles případů nakažení za „povzbuzující novinu“, ale zdůraznila, že lidé musí být nadále bdělí. Šéf WHO Tedros Adhanom označil za přetrvávající problém nedostatek ochranných pomůcek, poptávka podle něj převyšuje nabídku až stokrát.

  • Zájem o letenky do Číny je minimální, klesá i u dalších zemí

    Zájem o lety do Číny kvůli šíření koronaviru klesl v tuzemsku na minimum a v posledních dvou týdnech je o více než polovinu nižší než ve stejném období loni. Kvůli situaci se navíc snižuje prodej letenek i do dalších destinací v jihovýchodní Asii. Vyplývá to z dnešních informací prodejců letenek pro ČTK. Menší je i zájem o lety z Číny do Evropy. Řada dopravců a zemí již přerušila své lety do Číny, od neděle zavede dočasný zákaz i Česko.

  • Pasažéry zaoceánské lodi otestují přímo na palubě

    Cestující zaoceánské lodi, která v pátek ráno místního času zakotvila v newyorském přístavu, budou testováni přímo v přístavu, informovalo americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC). „Na palubě jsou lidé, kteří v minulosti navštívili Čínu, pracovníci CDC se tak nalodí na zakotvenou loď a provedou testy na nákazu koronavirem,“ řekl americké CNN jeden z pracovníků CDC.

  • Ruský Chabarovsk zavádí povinnost nosit roušky

    Více než 600tisícový Chabarovsk zavádí povinné nošení roušek, aby zabránil šíření nového koronaviru a zpomalilo aktuální epidemii chřipky, informuje ruská agentura TASS. Město má ale podle místních lékáren na skladě pouze okolo 40 tisíc roušek, dalších asi 50 tisíc by mělo do města dorazit příští týden. Jedna osoba si zároveň smí koupit maximálně patnáct kusů. Během posledních tří týdnů se z roušek stalo nedostatkové zboží, za toto období se jich prodalo přes 1,5 milionu, informuje TASS.

  • Evakuační letadla přistála v Kalifornii a Vancouveru

    Dvě americká letadla z Wu-chanu přistála v USA a Kanadě. První evakuační let dosedl na zem v Kalifornii na letecké základně Travis a druhý na mezinárodním letišti ve Vancouveru.

  • Vězení pro cestující z Číny, kteří odmítnou karanténu

    Hongkongská vláda oznámila, že osoby, které odmítnou povinnou karanténu kvůli možné nákaze a přenosu koronaviru, mohou strávit ve vězení až šest měsíců, píše CNN. Na tiskové konferenci to oznámil hongkongský ministr zdravotnictví Matthew Cheung. Hongkong má zatím 25 potvrzených případů nákazy koronavirem.

  • Do třebíčské sbírky na pomoc Číně přispěli lidé z celé ČR

    Do materiální pomoci, kterou uspořádala Třebíč v souvislosti s nákazou novým koronavirem pro své partnerské čínské město I-čchang z provincie Chu-pej, se zapojili lidé z celé ČR. Část zásilek dárci vyřešili tak, že materiál objednali přes internet a jako doručovací adresu uvedli třebíčskou radnici. Někdo přijel s darem v podobě roušek, rukavic nebo návleků osobně. Další zdravotnický materiál za 100 000 korun zajistily Třebíč a Kraj Vysočina. Do Číny bude přepraven zřejmě v několika dodávkách osobními letadly, řekla ČTK dnes, v den ukončení sbírky, mluvčí třebíčské radnice Irini Martakidisová.

  • Denní nárůst nakažených v epicentru klesl, podle šéfa WHO se to může změnit

Reklama

Hlavní zprávy