Hlavní obsah

Obětí koronaviru je už přes 700. Ve Wu-chanu začala fungovat blesková nemocnice

Ilustrační foto.

Reklama

aktualizováno •

Pevninská Čína hlásí dalších 86 úmrtí po nakažení novým koronavirem. Celkově tak počet mrtvých do konce pátku v kontinentální Číně dosáhl 722, informovala podle agentury Reuters čínská Národní zdravotnická komise (NHC).

Článek

Počet případů nákazy v pevninské Číně vzrostl na 34 546. Mezi oběťmi koronaviru v čínském Wu-chanu je americký občan, vůbec první oběť z USA. Informace o smrti 60letého muže potvrdilo americké velvyslanectví v Pekingu. Agentura Kjódó oznámila, že vir má možná také první japonskou oběť. Japonec zemřel po hospitalizaci s vážným zápalem plic rovněž ve Wu-chanu.

Nárůst počtu nově potvrzených nakažených v pevninské Číně byl v pátek oproti předchozímu dni opět větší. Ve středu a ve čtvrtek se přitom snižoval. 86 mrtvých za jediný den je nejvíc od chvíle, kdy propukla nákaza koronavirem.

Po vyloučení 2050 lidí, kteří se už vyléčili, a 722, kteří zemřeli, zůstává v pevninské Číně 31 774 potvrzených infikovaných.

Většina nakažených i obětí je nadále hlášena z centrální provincie Chu-pej s metropolí Wu-chanem, která je ohniskem epidemie. V tomto městě dnes začala fungovat druhá nemocnice určená pro nemocné s koronavirem, je v ní 1500 lůžek. První takové zdravotnické zařízení s 1000 místy začalo pacienty ošetřovat v pondělí. Obě nemocnice byly vybudovány v řádu dnů a jsou vybaveny izolačními místnostmi, laboratořemi nebo speciálním ventilačním systémem, který má zabránit šíření viru do okolí.

Podívejte se: Nemocnice postavená za 10 dní začala fungovat:

Časosběrné video ze stavby nemocnice ve Wu-chanu.Video: AP

Místní úřady rovněž informovaly o dalších 2841 případech onemocnění v provincii Chu-pej, počet potvrzených případů tam tedy vzrostl na 24 953. Ve Wu-cahnu bylo v pátek zaznamenáno 1985 nových nakažených a celkově je jich ve zhruba 11milionovém městě 13 603.

Koronavirus s označením 2019-nCoV vyvolává onemocnění s příznaky chřipky (horečka, kašel, problémy s dýcháním), pouze u některých pacientů vede k rozvoji virového zápalu plic, který může vyústit až v selhání dýchání. Podle dosavadních informací odborníků umírají na virus převážně senioři a lidé s podlomeným zdravím. Nemoci podlehnou více než dvě procenta nakažených.

+6

Mezitím hlásí Japonsko další tři infikované na výletní lodi Diamond Princess, která už několik dní kotví v přístavu v Jokohamě. Celkový počet tamních nakažených tak vzrostl na 64, uvedlo dnes japonské ministerstvo zdravotnictví citované agenturou Kjódó. Dalším bezmála 3700 pasažérům japonské úřady ve snaze zabránit šíření viru nařídily dvoutýdenní karanténu.

Právě Japonsko hlásí ze všech zemí mimo Čínu nejvíce nakažených, aktuálně 89. Japonské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo, že ve Wu-chanu zemřel Japonec, u něhož bylo podezření na nákazu novým koronavirem. Muž po šedesátce byl 22. ledna hospitalizován se silným zápalem plic. Pokud se u něj infekce potvrdí, šlo by o první japonskou oběť epidemie nebezpečného viru, napsala agentura Kjódó.

Deník The New York Times dnes s odvoláním na mluvčího velvyslanectví USA v Pekingu napsal, že ve Wu-chanu zemřel také Američan, který se koronavirem nakazil.

Čínský prezident Si Ťin-pching v pátek hovořil se svým americkým protějškem Donaldem Trumpem a vyzval Spojené státy k „rozumné reakci“ na epidemii. Peking si přitom už dříve stěžoval na údajně přehnaná opatření některých zemí, pokud jde o omezení cestování lidem z Číny.

Mimo pevninskou Čínu jsou stále hlášeni dva mrtví – jeden v Hongkongu a jeden na Filipínách. Virus se z Číny rozšířil do více než 25 zemí světa. Pět nových případů dnes oznámila Francie, jde o britské občany. Ve Francii je tak celkem jedenáct lidí s koronavirem.

Reklama

Doporučované