Hlavní obsah

Poche žádá ČSSD, aby se o ministru zahraničí rozhodlo hned. To může být problém

Co říkají představitelé ČSSD na problém jménem Poche?Video: Barbora Kalátová, Seznam Zprávy

 

Reklama

Den před předsednictvem ČSSD, které by mělo vyřešit otázku ohledně Ministerstva zahraničí, se jeho členové nescházejí v názorech. Pro některé zůstává Poche jediným nominantem i přesto, že ho prezident Zeman odmítá do funkce jmenovat. Další naopak označují jednání předsedy strany Hamáčka za trapné a neúnosné.

Článek

Kandidát ČSSD na šéfa diplomacie Miroslav Poche si přeje, aby předsednictvo strany v pátek situaci kolem obsazení Ministerstva zahraničí definitivně vyřešilo. Poche to řekl agentuře ČTK.

Pozici i dva měsíce po jmenování kabinetu zastává předseda ČSSD Jan Hamáček, který je současně ministrem vnitra. Prezident Miloš Zeman Pocheho jmenovat odmítá, vedení sociální demokracie bude v pátek řešit, jak se k situaci postavit.

„Já bych chtěl, aby se o tom vedla debata. A předsednictvo mě buď potvrdilo, nebo tu nominaci změnilo,” cituje ČTK Pocheho.

Předseda strany Jan Hamáček ale možná počítá i s možností odložit verdikt až na dobu po říjnových volbách. Hamáček původně sliboval, že personálie na ministerstvu zahraničí vyřeší do konce prázdnin. Ve středu debatoval s prezidentem Zemanem, ale výsledek setkání novinářům nesdělil.

S prezidentem se sešel také premiér Andrej Babiš. Po pondělním obědě v Lánech řekl novinářům, že situaci na ministerstvu zahraničí probrali v pár větách. Současný stav podle něj není úplně ideální a čeká, s čím předseda Hamáček přijde.

Hamáčkovy možnosti

ČSSD by mohla stále trvat na současném kandidátovi, kterého odmítá jmenovat prezident republiky. Podle šéfa pražské ČSSD Petra Pavlíka je nastalá situace problémem především premiéra Andreje Babiše, který by podle něj měl jméno Miroslava Pocheho znovu předložit prezidentovi. V případě, že by ho odmítal, měl by jít do kompetenčního sporu. „Máme tady přeci nějak nastavené systémy vládnutí,” uvedl Pavlík.

Dalším možným kandidátem by podle spekulací v médiích mohl být současný kandidát na primátora za ČSSD Jakub Landovský. V takovém případě by se ale v jednání o ministerstvu zahraničí pokračovalo až po volbách. Landovský takovou možnost odmítá: „Soustředím se teď hlavně na volby, nikdo mě s takovým návrhem neoslovil,” uvedl na začátku týdne. Tuto možnost vyvrátil i předseda Hamáček.

Rozpolcení straníci

Redakce Seznam zpráv proto oslovila některé členy předsednictva s otázkou, jaké očekávají řešení ze strany jejich předsedy. „Myslím si, že jméno pana Pocheho není řešení. Zeman ho nikdy nejmenuje. Je přeci neúnosné, aby pan Hamáček dělal šéfa strany, chystal volby a vedl dvě ministerstva po dobu tří měsíců. To je, si myslím, trapné,” řekl předseda senátorského klubu Petr Vícha. Vícha už den před rozhovorem poslal Seznamu SMS zprávu: „Poche nikdy nebude ministrem, pokud Zeman bude prezidentem.”

?Naopak šéf pražské ČSSD Petr Pavlík stojí za tím, že Poche by měl kandidátem na ministra zůstat. V pátek očekává živou diskusi: „Předpokládám, že někteří lidé budou vznášet nějaká jiná jména, ale pozice zůstává pořád stejná. Kandidátem je Miroslav Poche a není důvod to měnit. Je to problém pana premiéra, který má toto jméno přednést panu prezidentovi a pokud to bude nutné, tak jít do kompetenčního sporu,” uvedl Pavlík.

Místopředseda ČSSD Jiří Zimola se v sms zprávě vyjádřil s tím, že více jasno bude po pátečním předsednictvu: „Za sebe říkám, že ČSSD má bezesporu několik potenciálních ministrů zahraničních věcí a že Česká republika si zaslouží vyřešení tohoto problému co nejdříve.”

Předseda strany Jan Hamáček odmítá situaci komentovat. V médicích uvedl naposledy v pondělí, že Miroslav Poche zůstává jediným možným kandidátem na ministra zahraničí. Nemá také zprávy o tom, že by situace s neobsazenou pozicí ministra zahraničí zatěžovala českou diplomacii.

Reklama

Doporučované