Hlavní obsah

Pocitová teplota na Sněžce? Pětačtyřicet pod nulou. V Krkonoších padají mrazivé rekordy

Poslední únor byl opět mrazivý. V Peci pod Sněžkou a na Labské boudě padly teplotní rekordy pro tento den. Vítr snižuje pocitovou teplotu až na minus 40.Video: Seznam Zprávy

 

Reklama

Teplotní rekordy pro 28. únor, které doposud držel rok 2005, padly ve středu ráno v Krkonoších. Nové minimum pro tento den zaznamenaly meteorologické stanice v Peci pod Sněžkou a na Labské boudě. Silné mrazy budou nejen v Krkonoších pokračovat i ve čtvrtek. Lidé, kteří si chtějí vyrazit na hřebenovou túru, by proto měli být opatrní a řídit se doporučeními Horské služby.

Článek

V Peci pod Sněžkou ve středu ráno naměřili minus 18,5 stupně Celsia, dosavadní rekord z roku 2005 byl „pouhých” minus 14,9 stupně. Nový rekord na Luční boudě, jež se nachází nedaleko pramene Labe, je minus 21,1 stupně.

Turisté, kteří si chtějí vyrazit na túru po horách, by si podle horských záchranářů měli především dopředu zjistit všechny dostupné informace o trase, na niž se chtějí vydat, ale také o počasí, jaké se předpokládá.

„V mraze je důležité i dobré oblečení, a to i náhradní, protože i v mrazech se běžkaři zpotí, tak aby se mohli převléknout do suchého. Lidé by s sebou na hřebeny měli brát i nabitý mobil,” říká záchranář Tomáš Novák ze stanice Horské služby v Peci pod Sněžkou.

Především na hřebenech, kde vane silnější vítr, má na lidi vliv ještě takzvaná pocitová teplota. „Například na Sněžce, kde bylo zhruba minus 20 stupňů Celsia, ale foukal tam silný vítr, je pocitová teplota i minus 40 nebo ještě nižší,” upozorňuje záchranář.

Sjezdovky v Peci pod Sněžkou se začaly pomalu plnit až dopoledne, kdy mráz trochu polevil. I tak především lyžaři, kteří byli na svahu s dětmi, připouštěli, že se nyní chodí častěji zahřívat do chalup či restaurací. Zásahů trochu ubylo i záchranářům, kteří zaznamenali, že od pondělí, kdy začalo silněji mrznout, je lidí na sjezdovkách méně. To však neznamená, že jsou úplně bez práce. Těsně před polednem ošetřovali turistku se zraněnou rukou a hned po obědě museli na skútru vyrazit k dalšímu hlášenému zranění na sjezdovce.

Reklama

Doporučované