Hlavní obsah

Předpověď počasí: Čekají nás dvě nejmrazivější noci roku. Pak nastane jarní zlom

Jaké nás v následujících dnech čeká počasí? Videoblog meteorologa Petra Dvořáka odpoví.Video: Petr Dvořák

 

Reklama

Teploty hluboko pod bodem mrazu a převážně slunečné dny. Takový je výhled meteorologů na tento týden.

Článek

Úterý přinese podobné teploty těm, jaké nás sužovaly v posledních dnech. Na několika meteorologických stanicích byly v průběhu minulého týdne naměřeny teplotní rekordy.

„Zima se postupně blíží ke konci, tohle je poslední týden, kdy si budeme užívat silných mrazů. Potom bude nastávat postupná změna,” říká Petr Dvořák.

Rekordy mrazivé noci

Mrazy v Česku třetí noc po sobě přepisovaly teplotní rekordy. Nové nejnižší teploty meteorologové naměřili na 15 ze 148 stanic, které fungují alespoň 30 let.

V Horní Bečvě na Vsetínsku padl dnes teplotní rekord. Teplota tam klesla na minus 15,8 stupně Celsia.

V Jeseníku padl teplotní rekord,na Šeráku bylo až minus 22 stupňů.

V Brně padl 25 let starý teplotní rekord, Tišnov měl -15 stupňů.

Na Labské boudě teploměr naměřil minus 21,2 stupně Celsia, překonal tím 32 let starý rekord s hodnotu minus 17,4 stupně Celsia.

Ve středních Čechách bylo v noci na dnešek nejchladněji v Kralupech nad Vltavou na Mělnicku, kde meteorologové naměřili minus 16,5 stupně Celsia.

V úterý bude polojasno, místy oblačno a srážky se prakticky nebudou vyskytovat. Jen zcela ojediněle na severu, severovýchodě by mohlo slabě sněžit. Noční teploty se budou pohybovat mezi -10 až -14 stupni Celsia. Přes den se budou držet mezi -10 až -6 stupni pod bodem mrazu.

Středa s sebou přinese více oblačnosti. Bude zataženo, místy se může vyskytovat slabé sněžení, zejména na severu, ale srážky by neměly být nějak výrazné.

Ve čtvrtek bude opět jasno a mrazivo. Noční minimum dosáhne až -19 stupňů. V případě sněhové pokrývky může ještě přituhnout. Přes den teploty nepřesáhnou -7 stupňů Celsia.

„Teprve v průběhu pátku bude přibývat oblačnost a teplota půjde nahoru. Během sobotního dne by se teplota měla pohybovat mezi -3 stupni až jedním stupněm nad nulou. Sněžení bude četnější,” doplnil meteorolog.

Následující týden přinese změnu. V prvních dnech nového týdne by se již teploty měly pohybovat víceméně nad nulou, konkrétně mezi 5 až 7 stupni Celsia. Nedá se vyloučit, že nový týden přinese teploty okolo 10 stupňů nad bodem mrazu, což by mohlo avizovat pozvolna přicházející jaro.

Reklama

Doporučované