Hlavní obsah

Alpy hlásí -31 °C, ale rekordní mráz přepadl celou Evropu. Hlášeny jsou desítky obětí

Rekordní mrazy v Evropě (video: AP).Video: Soňa Barabášová, AP, Seznam Zprávy

 

Reklama

Evropské země sužují silné mrazy. V Česku se několik nocí po sobě přepisovaly teplotní rekordy, které meteorologové naměřili na 15 ze 148 stanic, jež fungují alespoň 30 let.

Článek

Silné mrazy zasáhly Česko už před několika dny. Na českých horách teploměr ukázal až minus 24,6 stupně Celsia. V Moravskoslezském kraji v noci teploty klesají hluboko pod bod mrazu už od konce minulého týdne. Podle pracovníků Českého hydrometeorologického ústavu se v sobotu a v neděli noční teploty pohybovaly okolo minus deseti stupňů Celsia.

V Ostravě byli o víkendu a v pondělí nezávisle na sobě nalezeni tři mrtví bezdomovci, dva muži ve věku 34 a 43 let a padesátiletá žena. Příčinu smrti musí potvrdit pitva, existuje ale podezření, že příčinou jejich úmrtí bylo právě počasí.

„Muži byli nalezeni ležící na zemi ve venkovním prostoru pod mostem, žena v prostoru nákladové rampy objektu,” uvedla policejní mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. Vždy se jednalo o místa, kde se zdržují lidé bez domova.

Také v Evropě panují extrémní teploty. V některých státech napříč kontinentem sníh způsobil problémy v dopravě, včetně letecké. Nejméně devět lidí přišlo od pátku o život v důsledku vydatného sněžení a tuhých mrazů. Osm obětí hlásí polské úřady, jeden člověk zemřel ve Francii. V Polsku si zima od listopadu vyžádala už 48 lidských životů.

Nejchladnější noc této zimy byla například v Německu a v Rakousku. Na nejvyšší německé hoře Zugspitze klesla teplota k minus 27 stupňům Celsia, zatímco měřicí stanice na rakouském alpském vrcholku Sonnblick naměřila 30,6 stupně pod nulou.

Tuhá zima nadále panuje v Rusku. Moskevské úřady kvůli silným mrazům v metropolitní oblasti vyhlásily zvýšené ohrožení obyvatelstva. V noci na dnešek se rtuť teploměrů na moskevských předměstích přiblížila k minus 30 stupňům, v centru Moskvy naměřili 19 stupňů pod nulou. Mrazy v Česku mají polevit koncem tohoto týdne.

Reklama

Související témata:

Doporučované