Hlavní obsah

Pod bývalým Stalinovým pomníkem 5. srpna uvedou queer verzi opery Traviata

Foto: Nebor Leoš, Havelka Zdeněk, ČTK

Stalin na Letné.

Reklama

Pod bývalým Stalinovým pomníkem na pražské Letné v Praze uvedou 5. srpna queer verzi opery Traviata od skladatele Giuseppe Verdiho.

Článek

„Operu uvede umělecký kolektiv Run Operun ve spojení s platformou PLAYboyz, která zaštiťuje především mladé queer umělce. Představení s názvem La Traviata na Stalinovi je součástí programu Prague Pride. Vstup na představení je volný,“ za pořadatele informovala Mahulena Vondrášková.

„Autoři režijního konceptu Veronika Loulová a Martin Talaga odklání Traviatu od pozlátka pařížských bálů a přesouvají ji na pulzující queer scénu. Nabízejí tak divákovi novou perspektivu drsnějšího, avšak daleko svobodnějšího světa názorové plurality a sexuální svobody,“ sdělila Vondrášková.

Hlavní hrdinkou opery Traviaty je kurtizána Violetta Valéry, která se v novém zpracování stane středem pozornosti na místě, kde se sejde drag queen (mužská osoba, která svým oblečením a chováním ztvárňuje ženu), zamilovaný pár, asexuál, muž v latexu, transsexuál i burlesque tanečnice.

Pěvecké obsazení nabídne zahraniční interprety a interpretky v hlavních rolích. Violettu představí francouzská operní pěvkyně Roxane Chouxová a Alfreda kolumbijský tenor Luis Carlos Hernández Luque. Další role představí dlouholetí členové Run Operun Eliška Gattringerová v roli Flóry, Daniel Kfelíř v roli Barona, Jan Janda v roli Doktora a Vladimír John v roli Gastona. Roli Anniny a sbor nahradí drag queens. Za hudebním nastudováním a klavírním doprovodem opery stojí klavírista Ahmad Hedar. Undergroundový ráz opeře dodá rapperka a skladatelka Tanita Yanková.

Členové spolku Run OpeRun v prostorách bývalého Stalinova pomníku loni uvedli Rusalku. Moderní úprava známého díla Antonína Dvořáka přilákala 2000 diváků a navázala na předchozí verzi opery Wolfganga Amadea Mozarta Kouzelná flétna.

Skupina profesionálních umělců stojící za Run OpeRun označuje svůj projekt jako „neziskový spolek nadšených mladých umělců, kteří se rozhodli dělat operu trošku jinak“. S Run OpeRun se podle jeho protagonistů na jednom místě může sejít jak milovník techna, vážné hudby, ekologie, moderních technologií, tak tradice i inovace „Nebojíme se žádných témat a často zacházíme za hranu. Naše opery se odehrávají nejen na netradičních místech, ale jsou netradiční i z podstaty,“ prohlašují členové spolku.

Reklama

Doporučované