Hlavní obsah

Podezřelému testu na covid pomohl otvírat dveře i ministr Petříček

Foto: Profimedia.cz, Seznam Zprávy

Bývalý ministr Petříček vysvětluje, jak mohl podepsat dopis pro firmu, která čelí trestnímu oznámení a žalobám kvůli podezření z podvodu.

Reklama

aktualizováno •

Bývalý ministr zahraničí podpisem na hlavičkovém papíru podpořil obchody s covidovým testem Saligen. Jeho výrobci z brněnské firmy Bakter Medical však nyní čelí trestnímu oznámení a žalobám kvůli podvodu.

Článek

V příběhu brněnské firmy Bakter Medical a jejích testů na covid Saligen, který Seznam Zprávy tento týden popisují, figuruje vlivný přímluvce.

Firma, jež nyní kvůli podezřením kolem antigenních testů pro laiky čelí trestnímu oznámení a žalobám, totiž mezi reference o svém produktu zařadila také dopis na hlavičkovém papíru Ministerstva zahraničí, který nese podpis někdejšího ministra Tomáše Petříčka z ČSSD.

Jedná se o jakési potvrzení, že Saligen je vyroben českou firmou, je hodnocen jako vysoce spolehlivý a má také svolení zdejších úřadů (výjimku Ministerstva zdravotnictví).

Právě toto jsou však věci, které byly v případě Bakter Medical a testu Saligen zpochybněny.

Jak už Seznam Zprávy napsaly, švédská společnost ZandCell žaluje Bakter Medical kvůli podezření, že při získání výjimky brněnská firma použila její dokumentaci. A samotné testy Saligen vydávané za ryze český produkt se velmi nápadně podobají výrobkům korejské konkurence PCL.

Dopis exministra Petříčka vystavila Bakter Medical na svých webových stránkách.

Petříčkův dopis psán v angličtině s datem 2. 3. 2021 začíná větou: „Těm, kterých se to týká.“

Má dva odstavce. V prvním se píše, že antigenní samotestovací sada Saligen je vyrobena českou firmou Bakter Medical a získala 25. 2. 2021 od Ministerstva zdravotnictví výjimku k uvedení na trh. Ve druhém odstavci je tvrzení, že Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě provedl úspěšnou kontrolu testů, a to 28. prosince 2020, a že byl produkt Saligen hodnocen jako vysoce spolehlivý.

Na konci je podepsán tehdejší ministr zahraničí Tomáš Petříček.

V obou odstavcích však člen české vlády podepisuje tvrzení, která lze s úspěchem rozporovat.

Faksimile dopisu bývalého ministra Tomáše Petříčka.

Především jsou pochybnosti ohledně toho, je-li Saligen opravdu vyroben českou firmou a zda se v jeho krabicích opatřených českou vlaječkou nenabízí zboží vyrobené korejskou PCL.

A když ve druhém odstavci exministr odkazuje na úspěšnou kontrolu testů Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě, opět dává o testu Saligen a Bakter Medical nepravdivou informaci.

Seznam Zprávy totiž mají příslušný dokument o velikosti A4 z 28. prosince 2020, který bývalý ministr zmiňuje, k dispozici.

Nejde však o kontrolu testů, ale o „Funkční zkoušku testu pro průkaz antigenu SARS-CoV-2 ze slin v porovnání s antigenním testem výtěru z nosohltanu“.

Jinými slovy: nejde o posouzení kvality Saligenu, ale o porovnání dvou antigenních testů, jen s jiným druhem odběru. Navíc oba testy dopadly stejně. Z padesáti testovaných osob odhalily 41 negativních a 9 pozitivních - jak z dokumentu můžete zjistit.

Funkční zkouška.

O jaký dokument ve skutečnosti jde, potvrdil Seznam Zprávám ředitel Zdravotního ústavu se sídlem v Ostravě Eduard Ježo, jehož zaměstnanci dokument vydali.

„Je to pouze Funkční zkouška,“ říká Eduard Ježo a popisuje také, co z dokumentu plyne. „Jedná se pouze a jenom o ověření funkčnosti testu na malém vzorku osob s tím, že Saligen vykazoval stejné vlastnosti jako lepší antigenní test pro výtěr z nosohltanu. Toť vše. Není tam žádný závěr, který standardně obsahuje klasická validační studie nebo nějaká obsáhlejší statistika. Cílem bylo si ověřit, jestli má smysl se daným testem vůbec dále zabývat“ vysvětluje ředitel.

V době, kdy ministr vystavoval firmě Bakter Medical potvrzení, že produkt Saligen „byl hodnocen jako vysoce spolehlivý“, což bylo 2. března 2021, byla ve skutečnosti v Ostravě validační studie antigenního testu teprve v běhu. Dílčí zprávu (s dobrým výsledkem) vydal Zdravotní ústav se sídlem v Ostravě až o tři týdny později.

Ve videu: exministr Petříček vysvětluje, jak potkal firmu Bakter Medical.Video: Seznam Zprávy

Bývalý ministr zahraničí Tomáš Petříček vysvětluje, že před dopisem nechal věci kolem Saligenu a Bakter Medical prověřit svými úředníky. Celý rozhovor reportéra Seznam Zpráv s ním si můžete pustit ve videu výše.

„Omlouvám se, ale toto jsem neposuzoval. Já jsem pouze reagoval na oficiální žádost o to, že chce česká firma potvrzení, že takovéto posouzení prošlo, protože má zájem exportovat na zahraniční trhy,“ říká někdejší ministr.

Vysvětluje, že z jeho pohledu šlo o akt ekonomické diplomacie. Jaroslav Kalina se na něj prý obrátil telefonicky nebo e-mailem, na to si už nevzpomíná, a v únoru se potkali ve Sněmovně.

„Řekl mi, že by měl zájem potvrdit, že mají český výrobek. Řekl jsem mu, ať se obrátí na ministerstvo oficiální cestou. Žádost pak posuzovali jak právníci, tak odbor ekonomické diplomacie,“ popisuje nyní už bývalý ministr zahraničí a nevidí na podpoře brněnské firmy nic zvláštního.

„Stejně jako v případě dalších potvrzení to vystavujeme českým exportérům a českým podnikům,“ vysvětluje Tomáš Petříček.

Prostě prý stačí (stačilo) napsat na ministerstvo e-mail a požádat o potvrzení.

Na sdělení, že se kolem firmy, které vydal potvrzení, a jejího výrobku objevily závažné pochybnosti, reaguje pak bývalý ministr další omluvou.

„Omlouvám se, ale tento případ neznám do detailů,“ uvedl Tomáš Petříček, který byl zkraje dubna z vlády odvolán. „Já jsem toto sám nezkoumal. Poté, co přišla od Bakter Medical žádost, požádal jsem kolegy na ministerstvu, aby ji prověřili a našli cestu, jak českou firmu podpořit. To je celé.“

Jeden z majitelů Bakter Medical pak o schůzce s ministrem zahraničí příliš mluvit nechce. „To vás nemusí zajímat,“ odpověděl na první dobrou Jaroslav Kalina na otázku Seznam Zpráv, pak však něco na vysvětlenou dodal. „Požádali jsme MZV, aby nám na základě našich testů vydalo nějaké doporučení pro prodej do zahraničí, protože Saligen sami vyrábíme a prodáváme po celé Evropě. To MZV přesně dělá.“

Další podrobnosti přidat nechce. „Vy nejste žádná složka, která mě vyslýchá, já vám na to nebudu odpovídat. Zeptejte se na ministerstvu,“ ukončil brněnský podnikatel otázky na toto téma.

Reklama

Související témata:

Doporučované