Hlavní obsah

Podívanou na obloze střídá hon. Vědci radí Britům, kde hledat meteorit

Foto: ukmeteornetwork

Snímek meteoru z britské sítě pro pozorování meteorů (UKMON).

Reklama

V neděli večer noční oblohu nad severní Evropou rozzářila ohnivá koule. Podle vědců je pravděpodobné, že fragmenty meteoru dopadly až na Zemi. Britové podle odborníků mohou vesmírné objekty najít poblíž města Cheltenham.

Článek

Meteor se na obloze objevil v neděli těsně před 21:00 středoevropského času, světelnou podívanou viděla celá řada svědků a na internetu se okamžitě začala šířit videa z průmyslových i jiných kamer, které zářící objekt zachytily.

Britští vědci se podle BBC domnívají, že byl objekt dostatečně velký na to, aby alespoň několik jeho fragmentů přežilo žár při průletu atmosférou a dopadlo na zemský povrch. Počítačový model na základě analýzy videí odhadl pravděpodobnou polohu fragmentů do oblasti severně od města Cheltenham.

Podle Ashleyho Kinga z Přírodopisného muzea v Londýně a organizace The UK Fireball Alliance (UKFAll ), která se zabývá hledáním meteoritů spadlých na území Spojeného království, má ale odhad polohy své limity. „Ohnivou kouli můžeme vystopovat velmi dobře, v momentě, kdy vyhasne, ale začíná opravdová černá magie. Poté, co přestane svítit, dělí předmět od srážky se zemí ještě dobrých deset až dvacet kilometrů,“ řekl King.

Momentálně King s kolegy pracuje na upřesnění polohy podle toho, jaký v momentě události foukal vítr. „Ale bude to opravdu někde u Cheltenhamu směrem na Stow-on-the-Wold,“ přiblížil King pravděpodobné místo dopadu. Ze Cheltenhamu do vesnice Stow-on-the-Wold je to po silnici asi 30 kilometrů.

Svědci na sociálních sítích tvrdí, že zahlédli, jak se meteorit několik okamžiků před tím, než zhasl, rozpadl na několik menších kousků. BBC píše, že pokud se tyto fragmenty dostaly až na Zemi, nebudou zřejmě větší než pomeranč, pravděpodobně budou tmavé barvy a zároveň by se měly lesknout.

Pokud něco najdete, pošlete fotku a GPS, prosí vědci

Do hledání se podle Kinga může zapojit každý. Kohokoliv, kdo najde něco připomínajícího meteorit, King prosí, aby předmět vyfotil na místě a poznamenal si pokud možno i jeho souřadnice. Na objekt by se podle Kinga nemělo sahat a absolutně zapovězená by měla být manipulace s magnetem v přímé blízkosti objektu. To by totiž mohlo znehodnotit informační hodnotu tohoto kusu vesmírného kamene.

„Během let jsme se naučili, že většina meteoritů v sobě nese svůj vnitřní magnetický záznam vypovídající o tom, odkud z vesmíru pochází,“ řekl King BBC. Z trajektorie pádu z videí to podle odborníků vypadá, že objekt nejspíš pochází z vnějšího pásu asteroidů mezi Marsem a Jupiterem.

Poslední meteorit Brit poslal do muzea v roce 1991

Zprávu o možném nálezů od amatérských hledačů podle BBC očekávají vědci z UKFAll i další experti z univerzit v Glasgow, Manchesteru a Přírodopisného muzea v Londýně. I ti, kterým se podařilo natočit video pádu objektu a ještě své video nenahlásili, mají záběry či fotky nahrát na k tomuto účelu zřízenou webovou stránku.

Foto: Profimedia.cz

Snímek Arthura Pettifora s Glattonským meteoritem.

Ačkoliv podle odhadů na území Spojeného království dopadne asi 10 až 20 meteoritů ročně, nálezy jsou velmi vzácné. Naposledy se podle britských médií v roce 1991 vědcům ohlásil Arthur Pettifor z vesnice Glatton nedaleko Peterboroughu. Asi 10centimetrový zbytek meteoritu mu spadl na zahradu, zrovna když sázel cibuli.

Reklama

Doporučované