Hlavní obsah

Cokoli, jen ne standardní. Jak slovenský premiér tajně nakupoval Sputnik

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Igor Matovič, v pozadí dodávka ruské vakcínu Sputnik V.

Reklama

Slovenský premiér Igor Matovič je fanoušek rychlých a jednorázových řešení. Zahraniční politika ho při nákupu ruské vakcíny Sputnik V vůbec netrápila, říká v rozhovoru pro Seznam Zprávy komentátor deníku SME Peter Tkačenko.

Článek

Igor Matovič udělal další ze svých představení. To, co jsi řekl, je v zásadě přesné. Bylo to utajené, zřejmě to nemělo nějaký vojenský nebo zpravodajský utajený režim, ale politicky se o tom navenek nemluvilo. Předseda vlády chtěl zřejmě udělat překvapení, což mu novináři trochu pokazili, protože na to přišli dřív.

Musím říct, že zřejmě ani ve státní infrastruktuře se to nevědělo, protože já jsem dostal přes den signály z diplomatického prostředí, že mnozí slovenští diplomaté se tichou poštou dozvěděli drby, že se nakupuje Sputnik a že už letí na Slovensko. Čili ani se slovenskou diplomacií to nebylo nijak konzultované. To jen na doplnění toho obrazu. O Sputniku předseda vlády na Slovensku hovořil už před dvěma týdny, ale tehdy to vláda zamítla a mysleli jsme si, že tím je to vyřešené, takže nás to celkem překvapilo.

Kdo o tom tedy rozhodl? Když o tom jednala před těmi dvěma týdny vláda, nákup zablokovala vicepremiérka Remišová. Takže kdo o tom nákupu rozhodl teď?

To je zajímavá otázka. S největší pravděpodobností ministr zdravotnictví, je to i v jeho kompetenci, ale je potřeba říct, že jsme neviděli žádné dokumenty, že by o tom nějak rozhodl, nedejbože smlouvu o nákupu a podobně. Muselo se to celé stát nějak zvláštně, ale technicky to vykonávalo ministerstvo zdravotnictví.

Nevědělo. Musím říct, že toto je standardní formulace, akorát se používá za nestandardních podmínek. Je to kompetence ministra udělovat tuhle výjimku, akorát ona se většinou uděluje na jednotlivé kusy, specifické případy, když je specifický lék, pro specifický typ pacientů. A většinou o to lékaři žádají ministra, aby mohli takovýto lék podat. A ten ministr jim vydá tento typ povolení, respektive výjimky. Tohle je jiná situace.

Tady se seshora rozhodlo, že ne, že se bude výjimečně používat nějaký lék, ale v podstatě má být na plošné nasazení pro toho, kdo bude chtít. Má to být dobrovolné. Akorát zodpovědnost přebere ošetřující lékař. Je to standardní formulace, ale za nestandardních okolností, které se převrátily naruby. Že někdo politicky rozhodl, že toto se používat smí, akorát za to přebere zodpovědnost ošetřující lékař.

A už se ví nějaké podrobnosti o nákupu Sputniku V? Třeba za jakou to bylo cenu, nebo jak bude probíhat distribuce, jestli budou mít lidé na výběr při očkování?

No… psal jsem status na Facebook o tom, že máme strašný binec v očkování, takže si neumím představit, co s tím udělá další paralelní očkování ve stejném objemu, akorát ještě dobrovolné a tak dále. Cenu známe, to je asi 17 eur za dvě naočkování, tedy pro jednoho člověka. A potom, co se týká toho zbytku, čili distribuce, jakým způsobem se budou ti lidé přihlašovat, kdo jim to vlastně píchne, o tom nevíme vůbec, vůbec nic, a to z toho důvodu, že ten nákup byl utajený. Takže se vlastně nic nestihlo zveřejnit, i kdyby to bylo připravené.

Můj tip je, že nic připraveného není a bude se velmi dramaticky improvizovat tak, jako se improvizuje dosud. Minulý týden přešla Slovenskem taková menší bouřka, kvůli tomu, že se velmi mnoho lidí nechce nechat očkovat. A když do vakcinačních center přijde méně lidí, než by se čekalo, tak potom ministerstvo rychle vymýšlí nějaké výjimky.

Například minulý týden pro vakcínu od firmy AstraZeneca, kterou se u nás lidé očkují jen do 55 let, tak narychlo vydali, dokonce jen na Facebooku dokument, že od teď jsou zahrnuti do kritické infrastruktury i řidiči MHD, revizoři a taxikáři. Bez ohledu na jakýkoliv věk, dobrovolně se mohli přihlásit a nechat se očkovat místo nemocných lidí a podobně. V této situace nám přibylo oficiálně 2 miliony vakcín, kolik jich bude, to přesně nevíme, ale myslím si, že to udělá ještě větší zmatky.

Igor Matovič na první výročí své volební výhry napsal, že vyhrál loni a vyhrál i letos. Na mysli měl právě nákup 2 milionů vakcín Sputniku, které zachrání tisíce životů. A zároveň napsal, že to je zaručený recept na to, jak naštvat „bratislavskou kavárnu“. Myslíš, že to bylo spíš impulzivní rozhodnutí premiéra, který je v současné krizi politicky v úzkých, nebo se rozhodoval opravdu na základě čísel, faktů a názorů odborníků?

Myslím si, že na 79 procent je to politické rozhodnutí. Je potřeba říct, že z těch málo informací, které o Sputniku máme, se zdá, že ta vakcína by měla být v pořádku. To u něj převážilo, že nenašel dostatečný protiargument. On v úzkých je, zřejmě jako mnoho jiných politiků v Evropě, ale u nás ještě výrazně víc, protože my jsme na tom, pokud se nemýlím, úplně nejhůř na světě, co se týče počtu obětí covidu. Nám každý den přibývá 100 obětí.

Předseda vlády potřeboval politický výstup, potřeboval něco vyřešit. To totiž vyplývá z jeho povahy. Jeho strašně nebaví dlouhodobá pomalá repetitivní řešení, která jsou vlastně pro covid typická: trasování, testování, pomalé budování kapacit. To přináší výsledky strašně pomalu a ještě to stojí hrozně moc úsilí.

Matovič je fanoušek robustnějších, jednorázových řešení, což jsme viděli při slovenském opakovaném plošném testování, které už dnes máme permanentní. V podstatě nelze jít do práce bez certifikátu o maximálně týden starém antigenním testu. Ale všechno tohle nezabralo, takže on potřeboval nějaký nový twist, obrat.

Moskva se zřejmě poměrně ochotně nabídla, že mu do té hry vypůjčí nástroj, takže to udělal. On si pravděpodobně namlouvá, že má svědomí čisté. Myslím si, že on totiž zahraničně-politickému rozměru této akce buď vůbec nerozumí, nebo je mu úplně ukradený. Jeho takové věci nezajímají. On to politicky potřeboval, ta příležitost se nabídla, tak to jednoduše udělal… Dobře, že jsi citoval ten status, on to totiž bere jako nějaké svoje vítězství. Že se mu politicky stavěly překážky a on to navzdory tomu dokázal. Všechno ostatní je v tomto smyslu podružné.

Vyvolalo to ale i kritiku zevnitř koalice. Ministr zahraničních věcí Ivan Korčok nekritizoval jen ten nákup, ale i to, že delegace vítala to letadlo na letišti v Košicích. Může to nějak otřást vládnoucí čtyřkoalicí ještě víc, než se otřásá v poslední době? Nebo je to, co ostatní strany spolknou jako politický styl Igora Matoviče, který už vlastně rok sledujeme?

Myslím, že to druhé. S jednou výjimkou – odešel další poslanec nejmenší koaliční strany Za lidi, Tomáš Valášek, to je bývalý slovenský diplomat. On byl šéf zastoupení Slovenska při NATO a nyní byl předseda evropského výboru, to je důležitá šarže ve slovenském parlamentu. On řekl, že se toho zúčastňovat nebude – a vystoupil z koalice.

Ostatní koaliční partneři vydali takové, řekněme, ostřejší prohlášení, že se jim to příliš nelíbí, ale nic, co by ani zdaleka naznačovalo nějakou vůli odejít z koalice, jsem nezaznamenal. Koluje drb, že když se to dozvěděl ministr zahraničí Korčok, zvažoval demisi, ale jen zvažoval. A to je Ivan Korčok takový euroatlantický jestřáb. Je tím dlouhodobě známý. Byl velvyslancem ve Spojených státech, byl velvyslancem při Evropské unii, on je velmi významná figura slovenské diplomacie, takového toho západního vektoru. Ale i přesto demisi jen zvažoval, čili myslím, že pokud ji nepodá on, tak ta koalice pojede dál.

Na druhou stranu jsi říkal, že premiér Matovič zřejmě vůbec neřeší nějaký mezinárodní politický kontext té věci. Ale vezměme to, že Sputnik dostalo Maďarsko, ruská vakcína se řeší i v Česku, Německo se chce podílet na výrobě Sputniku, čili to není nějaké téma, které by bylo úplně tabu. Nemůže naopak Matovičovi jeho krok prospět?

U Orbána možná ano, ale jde o to, jakým způsobem to uděláš. Matovič to udělal jednoduše pirátsky, on to s nikým nekonzultoval, udělal to jednoduše sám na vlastní pěst. Kdyby Němci udělali to samé, to oni nikdy neudělají, to je třeba si uvědomit, že oni jsou Německo, oni budou Evropská unie vždy. Slovensko je v dost jiné situaci, ono potřebuje testovat loajalitu partnerů.

Němci mají málo vakcín proto, že to nakupovala Evropská unie společně, a jejich síla se rozředila, protože to nakupovali pro Slovensko, Maďarsko, Rumunsko… Kdyby si Němci vyjednávali nákup vakcín sami, tak jich bezpochyby mají mnohem víc. A teď Slovensko, které z toho profitovalo, podnikne takovou pirátskou akci: vlastně jste nám vyjednali málo, tak my to tímhle způsobem nakoupíme jinde. To je z pozice Slovenska úplně tragická situace, neumím si představit, jak by to Igoru Matovičovi mohlo pomoct.

Co na to říkají opoziční strany, Směr a Hlas?

Především reakce Směru je zajímavá. Nepochválili předsedu vlády, ale ten samotný krok se jim líbil – udělali jsme podle nich dobře. Bývalý premiér Robert Fico poděkoval ruské straně za flexibilitu – to je jakoby říkal, že s tím naším vozembouchem se vám jednalo těžce, jednou říká ano, jednou ne, ale jsme rádi, že jste to s ním vydrželi a podepsali smlouvu.

Hlas reaguje tak smířlivě, tak jako vždy: dobré, hlavně aby to bylo dobrovolné a uvidíme. A pokud jde o LSNS (Lidová strana Naše Slovensko), tam jsem reakci nezachytil, případně je podobná.

Říkal jsi, že Pellegriniho Hlas má umírněný přístup. Má ho ke všemu? Protože podle průzkumů se už delší dobu drží na špičce a pokud by se teď konaly volby, tak by je s přehledem vyhrál. Vychází mu tahleta taktika? Co vlastně na voliče u Pellegriniho funguje?

V první řadě na ně funguje, že není v koalici a to, že je Pellegrini velmi umírněný. V podstatě buď mlčí nebo se zmůže na kritiku, v podstatě věcnou. Ono není těžké kritizovat vládu za chaos, nejasná opatření a za to, kam to vlastně dospělo, situace je skutečně zlá. Není tedy v koalici a také není Robert Fico a nemá nálepku Směru.

To, že Pellegrini odešel ze zdiskreditovaného Směru, se ukázalo jako velice prozíravé rozhodnutí. K straně založené na zelené louce se mu přelila velká část voličů a dokáže čerpat nové i z koaličních stran… Pellegrini v mírnější verzi replikuje politiku Směru, protože ta byla oblíbená a díky ní Směr dlouhodobě vyhrával volby. Fungovalo to až do té doby, kdy se Směr s Robertem Ficem zdiskreditoval. Teď to dostalo nový nátěr a funguje to dál.

Jak nákup vnímá veřejnost? Podporuje ho, nebo je jim to jedno? Může Sputnik V někoho přesvědčit k tomu, aby se očkovat nechal, nebo spíš to lidi odradí?

Jsme v karanténě, takže se jen obtížně vnímá reakce společnosti. Moje bublina to vnímá přísně kriticky, ale v té širší novinářské obci se říká, proč ne, ať se tím naočkují ti lidé, kteří by se jinak naočkovat nedali, protože jednoduše z nějakých tajemných důvodů věří ruské vakcíně. Takže je to vlastně plus.

Igor Matovič se před těmi dvěma týdny oháněl průzkumem, který si nechala vypracovat jeho strana. Sice se průzkum ptal na sugestivně kladenou otázku, ale vyplynulo z něj, že kdyby byla k dispozici ruská vakcína, tak by se naočkovalo o 300 tisíc lidí víc, než kdyby nebyla. Myslím, že u většiny veřejnosti nepůjde o ideologický odpor k té vakcíně, ale jednoduše bude platit to, že není registrovaná v EU, neznáme ji, nevíme přesně s určitostí, zda je účinná a nezávadná. Myslím, že čísla naočkovaných se budou pohybovat okolo několika set tisíc lidí, pokud to bude technicky realizovatelné.

Jaká byla reakce prezidentského paláce? Vztahy mezi prezidentkou Zuzanou Čaputovou a premiérem Matovičem jsou v posledních měsících poměrně napjaté, z toho, jak se dá usuzovat z mediálních výroků.

To usuzuješ dobře. Prezidentka, pokud vím, ještě nezareagovala, od té informace, že se to veze. Ale ona už vlastně reagovala tak nějak preventivně. Řekla, že máme nakupovat a očkovat se jen registrovanými a bezpečnými vakcínami, což byl jasný odkaz na to, abychom se nenechali navést do Sputniku.

Reklama

Doporučované