Hlavní obsah

Podívejte se. V opatství obnoví podle genetických principů Mendelův skleník

Foto: Chybík+Krištof

Takto má vypadat obnovený areál.

Reklama

Brněnské architektonické studio Chybík+Krištof navrhlo budoucí podobu Mendelova skleníku, který by měl být obnoven v areálu augustiniánského opatství na Starém Brně.

Článek

V současné době jsou v areálu pouze pozůstatky někdejšího skleníku, kde Gregor Johann Mendel pracoval na svých experimentech s křížením rostlin, díky kterým položil základy moderní genetiky. Stavbu v druhé polovině 19. století zničila bouře a zachovaly se pouze její základy.

Foto: Chybík+Krištof

Návrh kopíruje původní půdorys budovy.

Opatství Staré Brno chce ale místo obnovit a práci zadalo právě studiu Chybík+Krištof. Architekti ve svém návrhu vyšli z původní podoby skleníku, a jejich návrh tak například kopíruje původní půdorys budovy.

Do struktury nové budovy zakomponovali tři genetické principy, které Mendel formuloval. „Systém je složen z několika druhů stavebních prvků od největších po nejmenší, které své vlastnosti dědí podobně jako Mendelův hrách. Větší množství elementů nám umožnilo subtilnější konstrukci, než by byla standardně možná,“ uvedl architekt a zakladatel studia Chybík+Krištof Ondřej Chybík.

Foto: Chybík+Krištof

Do struktury nové budovy zakomponovali architekti tři genetické principy, které Mendel formuloval.

Všechny technologie, tedy systém tepelných čerpadel, ovládání stínění a vytápění, budou uloženy mimo budovu. Ta bude otevřená do parku a díky kompletně otevíratelným bočním stěnám bude moci maximálně splynout s okolím bez vizuálních bariér.

Foto: Chybík+Krištof

Objekt bude otevřený do parku.

Ve skleníku s ocelovou konstrukcí bude primárně sídlit stálá expozice Mendelova odkazu, ale budou se v něm pořádat i mezinárodní konference, přednášky, bankety, výstavy nebo koncerty. Dokončení stavby je naplánováno na rok výročí 200 let od narození G. J. Mendela, tedy na rok 2022.

Foto: Chybík+Krištof

Původní Mendelův skleník.

Gregor Johann Mendel (1822–1884) působil jako mnich a později opat augustiniánského kláštera na Starém Brně. Je znám po celém světě jako zakladatel genetiky a objevitel základních zákonů dědičnosti. Své pokusy s křížením hrachu dělal v zahradě starobrněnského kláštera.

Reklama

Doporučované