Hlavní obsah

Podle projektu za 142 milionů vznikne na Smíchově nový dopravní terminál

Foto: město Praha

Takto má vypadat nový dopravní terminál na Smíchově.

Reklama

Projekt dopravního terminálu plánovaného na Smíchově vyjde Prahu na 141,6 milionu korun. Na terminálu má být možné přestupovat mezi metrem, tramvajemi, vlaky a příměstskými spoji.

Článek

„V Praze se začne projektovat dopravní terminál hodný 21. století a výběrem generálního projektanta se od studie posouváme blíž k realizaci,“ řekl v pondělí náměstek primátora pro oblast dopravy Adam Scheinherr. „Dnes zanedbaná dopravní stavba se za pár let stane moderním dopravním hubem, který v Praze chybí. V minulosti se budovaly různé druhy nádraží na různých místech, autobusové na jednom, vlakové zase jinde. Naopak na Smíchově budou cestující moci na jednom terminálu využít dálkové, regionální i městské vlaky a autobusy, metro, tramvaje a předtím odstavit auto na velkém P+R parkovišti s jedním tisícem míst. Vše bude navíc díky modernímu řešení budov jednoduché, bezpečné a přehledné,“ dodal.

Generální projektant byl vybrán na základě z celkem čtyř nabídek s cenou 141 600 000 Kč bez DPH. „Při jejich posuzování měly například stejnou váhu kvalifikace a zkušenost hlavního inženýra a hlavního architekta projektu. Cílem je zaručení vysoké technické, ale zároveň i architektonické kvality výsledného díla,“ uvedl radniční portál.

Rada vybrala vítězné sdružení firem SUDOP PRAHA, SUDOP EU, Metroprojekt a A69 - architekti.

Následujícím krokem bude podpis smlouvy a zahájení prací, které budou koordinovány se Správou železnic a jejich rekonstrukcí smíchovského nádraží. Do budoucna zde mimo terminálu a rekonstruované stanice přibydou také administrativní budovy Správy železnic a nová lávka přes kolejiště spojující současný Smíchov s novým developerským projektem Smíchov City.

„Pokud vše půjde bez problémů, samotná stavba začne v roce 2024,“ konstatuje magistrátní web.

Reklama

Doporučované