Hlavní obsah

Podle tajného plánu měl Královec řídit rozhodčí, odposlechy to zhatily

Foto: Profimedia.cz

S Pavlem Královcem se počítalo na pozici jednoho z šéfů nové komise rozhodčích FAČR. Místo toho se budou vyšetřovat jeho telefonáty s Romanem Berbrem, které proběhly před finále Mol Cupu.

Reklama

Dopoledne se mělo řešit, zda se Pavel Královec stane novým předsedou komise rozhodčích FAČR. Pak se ale provalily jeho telefonáty s Romanem Berbrem. A místo povýšení je Královec přinejmenším pro letošek stažen z nominací na ligu.

Článek

Už toho prožil hodně, ale úterý 8. prosince bude ve vzpomínkách Pavla Královce určitě patřit mezi důležité mezníky jeho života a kariéry. A nejspíš na ten den nebude vzpomínat úplně v dobrém. Místo připravovaného vzestupu totiž přišel pád.

Podle zjištění Seznam Zpráv se v úterý dopoledne mělo na výkonném výboru FAČR projednávat mimo jiné složení nové komise rozhodčích, s mandátem přinejmenším pro jarní ligovou část právě probíhajícího ročníku ligových soutěží.

A postberbrovské křídlo mělo mezinárodního rozhodčího Pavla Královce připraveného jako silného kandidáta na pozici předsedy či místopředsedy této chystané nové komise. Shodlo se na tom několik obvykle spolehlivých zdrojů, jež si přály zůstat v anonymitě.

Malíkově fotbalové vládě chyběli lidé

Připomeňme, že krátce poté, co byl 16. října z trestných činů kolem manipulací fotbalových utkání obviněn tehdejší místopředseda asociace Roman Berbr, padla i rozhodcovská komise vedená Jozefem Chovancem. Nahrazena byla tříčlenným „provizoriem“ ve složení Jiří Kureš, Tomáš Bárta a Jan Zahradníček. Ti tři však dostali mandát nasazovat rozhodčí do ligových utkání jen do konce tohoto kalendářního roku.

„Buď jim bude mandát prodloužen, nebo se sestaví nová plnohodnotná komise,“ vysvětlil Dušan Svoboda, šéf ligy a člen výkonného výboru FAČR.

V úterý ráno se ale na Strahově nic neprojednalo. Nedorazil totiž ani Dušan Svoboda, ani řada jeho kolegů. Pět přítomných osob nestačilo. „Z osobních a především zdravotních důvodů se na plánované úterní zasedání nemohli někteří jeho členové dostavit, výkonný výbor tak v tu chvíli nebyl usnášeníschopný,“ vyjádřil se Michal Jurman, mluvčí FAČR.

Za normálních okolností zasedá ve výkonném výboru 12 osob. Usnášeníschopný je při účasti nadpolovičního počtu členů, tedy 7 osob. Jak známo, Roman Berbr a jeho manželka Dagmar Damková před nedávnem v souvislosti s trestním stíháním prvně jmenovaného ze svých pozic odstoupili. Zbývá tedy 10 osob, ale usnášeníschopná je „fotbalová vláda“ i nadále pouze za účasti 7 svých členů. Kdyby na Strahov dorazili, stačily by k protlačení nové komise jen 4 hlasy, tedy nadpoloviční počet přítomných.

V zasedačce se ale sešli jen pánové Martin Malík, Miroslav Liba, Michal Blaschke, Karel Kula a Pavel Brímus.

Scházeli Moraváci Zdeněk Zlámal s Pavlem Nezvalem, dále pak Dušan Svoboda, Tomáš Paclík a Rostislav Votík. Omluvenky uváděly dlouhodobější či akutní zdravotní problém, jeden absentér údajně vzkázal, že na toto zasedání zapomněl.

Zda šlo v otázce tolika absencí o náhodu, či nikoli, je obtížné soudit. Předchozí zasedání výkonného výboru probíhala v době protiepidemických omezení uplatňovaných v zemi takzvaně „na dálku“, za pomoci elektronické komunikace. Tentokrát se měli „fotbaloví ministři“ potkat naživo. Nesešli se v dostatečném počtu, a tak zůstala spousta otázek nezodpovězena a nevyřešena.

Podle původního rozvrhu by se měli příště potkat až začátkem února. Tak dlouhá proluka ale asi patrně nebude možná. „Termín dalšího výkonného výboru v tuto chvíli řešíme,“ vyjádřil se Michal Jurman.

Ten připustil, že téma komise rozhodčích je opravdu žhavé. „O budoucí podobě komise rozhodčích FAČR debatujeme interně i s představiteli UEFA, očekáváme, že navržená řešení budou finálně doladěna do konce kalendářního roku, a budeme je tedy moci také následně prezentovat.“

Královec + muž z UEFA? Ten plán už asi nevyjde

Poté, co byl kvůli manipulacím rozhodčích obviněn někdejší místopředseda asociace, zůstává stále velmi živá varianta, že UEFA pošle do komise rozhodčích FAČR svůj dohled. A to podle všeho na pozici předsedy či místopředsedy této komise, kde ho měl doplnit Pavel Královec. Alespoň tedy podle plánů Tomáše Paclíka, majitele Viktorie Plzeň, a dalších členů postberbrovské kliky.

Jenže jako by dotyční z toho kroku na poslední chvíli dostali strach. A pokud ano, možná věděli proč. Jen pár hodin po prakticky neuskutečněném zasedání výkonného výboru se totiž na webu efotbal.cz objevil článek obsahující citace z policejních dokumentů.

Konkrétně mapující události před letošním finále Mol Cupu, ve kterém Sparta v Liberci porazila tamní Slovan 2:1. Z policejních odposlechů vyplývá, že si Roman Berbr nejprve zjišťoval u Martina Wilczeka, tehdejšího místopředsedy Chovancovy rozhodcovské komise, kdo finále bude pískat.

A když zjistil, že byl vybrán Pavel Královec, po telefonu mu předal zašifrované pokyny: „Jenom jednoduše, jenom jednu politickou věc potřebuju, jo? Ty to pochopíš. V pondělí byl za mnou Pepa Krula (funkcionář Sparty).“

Královec odpověděl, že to chápe. A Berbr dovysvětlil: „Jenom ho potřebuju, ho pozdravuj potom. A ze zbytku udělej suchej hajzl.“

Královec na to odpověděl, že „jim to nedělá problém“. A dodal: „Ať mají o čem psát.“

Reportérovi Seznam Zpráv ve středu Pavel Královec rozhovor po telefonu zdvořile odmítl, redakci isport.cz poskytl vyjádření, podle kterého Berbrova slova pochopil tak, že má pískat, co vidí. A že má pozdravovat Josefa Krulu.

Publikací úryvků z vyšetřovacího spisu se renomé Pavla Královce přinejmenším zpochybnilo. Pár hodin poté, co se odposlechy objevily v médiích, ještě Královec v úterý večer odřídil utkání Ligy mistrů Chelsea-Krasnodar (1:1).

Podle původních tajných plánů měl buď vzápětí ukončit svou kariéru aktivního sudího a nastoupit ihned do nové komise rozhodčích. Anebo ještě dopískat podzimní část ligy.

To už se nestane. „Osoby pověřené vedením komise rozhodčích stáhly Pavla Královce ze zápasů profesionálních soutěží do konce podzimu,“ řekl Martin Malík, předseda FAČR, v reakci na mediální informace o Královcově komunikaci s Berbrem.

Podle informací Seznam Zpráv měl Královec podle původní nominace řídit o víkendu utkání Pardubice-Brno, zaskočit tedy za něj nakonec bude muset kolega Ondřej Pechanec.

Reklama

Doporučované