Hlavní obsah

Podmínky pro běžkaře v Ústeckém kraji jsou někde stále příznivé

Foto: Getty Images

Ilustrační snímek.

Reklama

Podmínky pro běžkaře v Ústeckém kraji jsou na některých místech stále příznivé. Podle zjištění ČTK lidé chodí lyžovat například do Jetřichovic na Děčínsku nebo do lesů v Tisé na Ústecku.

Článek

Podle jedoho z běžkařů jsou výborné podmínky také na Cínovci na Teplicku. Řekl to dnes ČTK. Skibus na Sněžník na Děčínsku určený pro běžkaře už tento víkend nepojede, protože se zhoršily podmínky. ČTK o tom dnes informoval mluvčí města Luděk Stínil. „Před dvěma dny jsem byl na Cínovci - Vitišce. Podmínky byly dobré, včera (ve středu) tam byl kamarád a také říkal, že se to ještě dá a je to v pohodě,“ uvedl běžkař.

Zhruba 70 kilometrů běžeckých tras mají nadále k dispozici lyžaři na Krušnohorské bílé stopě. Cesty pokrývá 50 až 60 centimetrů přemrzlého sněhu. Krušnohorský klub, provozovatel běžkařského areálu Dlouhá Louka, na webu uvedl, že rolby na úpravu stop od 1. ledna najely 925 kilometrů.

„Hodnota úpravy se letos blíží k jednomu milionu korun. Čekáme, jak dopadne úhrada části financí z kraje,“ napsali provozovatelé. Vedení kraje totiž připravuje nové financování úpravy tras pro běžkaře, chce, aby bylo spravedlivější. V potaz chce brát i dotace, které získávají spolky na úpravu lyžařských stop od měst.

Například na úpravu tras v Adolfově na Ústecku přispělo nedávno Ústí nad Labem částkou 120 000 korun. Podle facebookového profilu spolku, který se o trasy na Adolfově stará, je k dnešnímu dni trasa upravená, podmínky jsou i přes vyšší teploty dobré.

Skibus, který jezdil od Dopravního podniku města Děčín na objednávku města poslední dva víkendy, se osvědčil. Za oba dva zkušební víkendy přepravil skoro 60 lidí. Vzhledem ke zhoršení podmínek pro běžkování ale zatím město další spoj objednávat nebude. V prohlášení to za město uvedla Romana Silvarová. „Běžkaři, na Sněžníku to stále jde, ve stopě je ale hodně jehličí a začínají se vyskytovat místa bez sněhu,“ uvedla oficiální facebooková stránka běžeckých tras na Sněžníku.

O trasy v Jetřichovicích na Děčínsku a v Tisé na Ústecku je velký zájem. Parkoviště v blízkosti stop se začínají plnit už před polednem, kdy se rozpouští ranní opar a začíná se oteplovat. Někteří otužilci chodí lyžovat v krátkých rukávech, zjistila na místě ČTK.

Reklama

Doporučované