Hlavní obsah

Vakcíny se dají kombinovat. Vědci u dvou sestavili žebříček nejlepšího mixu

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek.

Reklama

Britští vědci testují účinky vakcín proti covidu-19 pokud se zkombinují dvě dávky od různých výrobců. Závěry představili na základě výzkumu vakcín Oxford/AstraZeneka a Pfizer/BioNTech.

Článek

Studie publikovaná v odborném časopisu Lancet sledovala množství protilátek v těle jedince, pokud byl naočkovaný oběma dávkami vakcínou Pfizer/BioNTech, oběma dávkami vakcínou Oxford/AstraZeneka nebo jejich kombinacemi.

Nejvyšší míra protilátek se u účastníků prokázala po očkování dvěma dávkami vakcínou Pfizer/BioNTech. Podobně efektivní byla i kombinace nejdříve vakcíny Oxford/AstraZeneka, následně očkovaní Pfizerem/BioNTechem. Další kombinace měly úspěšnost nižší. Pokud jedinec absolvoval očkování nejdříve vakcínou Pfizer/BioNTech a následně Oxford/AstraZenekou, byly protilátky v krvi sedmkrát nižší než u těch, co dostali dvě dávky Pfizeru/BioNTechu. Stále to ale bylo až pětkrát víc než u jedinců, kteří dostali obě dávky vakcíny Oxford/AstraZeneka.

„Určitě se jedná o větší podporu imunitního systému, pokud dostanete RNA vakcínu od Pfizeru a ne jen posilovací dávku od AstraZeneky,“ uvedl Matthew Snape, docent pediatrie a vakcinologie z Oxfordu, který vedl studii Com-Cov zaměřenou na účinky vakcín, pokud se kombinují.

Výzkum probíhal na 463 lidech měsíc poté, co jim v odstupu čtyř týdnů byla podána různá kombinace vybraných očkovacích látek, píše britský the Guardian. V 67milionové Británii dosud nejméně první dávku očkování obdrželo téměř 44,5 milionu lidí, přes 32,5 milionu už má dávky obě.

Brtiští vědci se tak provedeným výzkumem připravují na možný scénář, kdy by zásoby jedné vakcíny došly a muselo by se hledat vhodné řešení. V zemi, kde dosud většina obyvatel absolvovala očkování vakcínou Oxford/AstraZeneka také zvažují možnou aplikaci třetí dávky, která by byla aplikována půl roku po té druhé a mohla tak lidem na nadcházející podzimní a zimní měsíce posílit imunitu. „Vzhledem k tomu, co vidíme, může přechod na RNA vakcínu mít v souvislosti s protilátkami výhodu,“ uvedl v souvislosti s možnou kombinací vakcín, docent Snape.

Jiná studie právě testovala možnost podání třetí dávky. Konkrétně ji vypracovala Oxfordská univerzita a musí ještě projít oponentním posouzením.

Podle zjištění vědců třetí dávka AstraZeneky aplikovaná nejdříve po půl roce od druhé výrazně posiluje množství protilátek. Podle vědců je to klíčové zjištění ve chvíli, kdy by s novými mutacemi měla klesat imunita očkovaných. Navíc zjištění také ukazují, že se zesílenou imunitou po třetí dávce by neměly být bezprostdně nutné úpravy stávající vakcíny, aby byla účinná proti mutacím.

Reklama

Doporučované